Dostupni linkovi

Vladika Grigorije: Imamo dosta crkava, da pomognemo bolnice i škole


Hram Svetog Save u Beogradu
Hram Svetog Save u Beogradu

„Više puta sam govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno“, rekao je Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke.

Vladika Grigorije je tako, za beogradski list Danas, komentarisao odluku Vlade Srbije da iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara (8,5 miliona evra) Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

„Bilo bi veoma dragoceno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova, kako bi to, uostalom, bilo moguće. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi“, rekao je vladika Grigorije.

Ova odluka Vlade Srbije doneta je u jeku epidemije korona virusa i kada je Novom Pazaru, jednom od žarišta u zemlji, Vlada iz budžetske rezerve izdvojila 91 milion dinara (oko 800 hiljada evra) za borbu protiv COVID-19.

Ovo nije prvi put da Vlada Srbije opredeljuje novac za radove na uređenju Hrama Svetog Save.

U martu 2019. godine Vlаdа Srbije odobrila je pomoć Srpskoj prаvoslаvnoj crkvi od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju Hrama Svetog Save.

XS
SM
MD
LG