Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: 'Pravna formulacija' (2)


Memorijalni centar Potočari, 2019.
Memorijalni centar Potočari, 2019.
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

"U Srebrenici se dogodio stravičan zločin i ne postoji opravdanje za taj zločin. Nekim ljudima nije stalo da Srbija iskaže pijetet prema žrtvama tog strašnog zločina, već oni žele pravnu formulaciju."

Izvor: Televizija Pink, 14. jul 2019.
UGLAVNOM NEISTINITO

Po presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine, zločin u Srebrenici okvalifikovan je kao genocid.

I Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu doneo je više presuda u kojima se potvrđuje genocid u slučaju Srebrenice.

Za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine osuđeno je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Na najveće kazne, doživotni zatvor, osuđeni su Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske i Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (još nije pravosnažna).

Evropski parlament usvojio je 2018. Rezoluciju o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji u kojoj se, pred ostalog, navodi da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji.

"(Parlament) žali zbog ponavljanog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika; podseća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka", navodi se u dokumentu.

Evropski parlament je 2009. godine proglasio 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici i preporučio državama regiona da učine isto. U Srbiji se to do danas nije dogodilo.

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

Vučić izviždan u Potočarima

Aleksandar Vučić je kao premijer Srbije 2015. godine na godišnjicu genocida u Srebrenici bio u memorijalnom centru Potočari. Nakon što je položio cveće na spomen obeležje žrtvama, na putu ka svečanoj loži predviđenoj za delegacije, počeli su zvižduci, a ka njegovoj koloni poletele su i plastične flaše i kamenice. Nakon toga, obezbeđenje ga je izvelo iz Potočara.

Uoči odlaska, Vučić je izjavio da je spreman da oda počast nevinim žrtvama, ali reč genocid nije upotrebio.

"U Srebrenici se dogodio težak zločin, jeziv zločin. Srbi kao stradalni narod, da bi pokazao svoju veličinu, mora nedvosmisleno da pokaže da poštuje tuđu patnju i tuđu bol", rekao je, pored ostalog, Vučić 2015. godine.

Pre njega Potočare je dva puta za vreme svojih mandata (2005. i 2010.) posetio nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić gde je odao poštu žrtvama i izvinio se u ime Srbije. Ni on do danas nije upotrebio reč genocid.

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG