Najnovije vesti
Premium
MARLEN DITRIH: ŽIVOTNA PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ TEKSTA Čuvena glumica je tajno uživala u vezama sa ženama, pominjalI su Gretu Garbo i Edit Pjaf i to je tek DEO MISTERIJE

MARLEN DITRIH: ŽIVOTNA PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ TEKSTA Čuvena glumica je tajno uživala u vezama sa ženama, pominjalI su Gretu Garbo i Edit Pjaf i to je tek DEO MISTERIJE

Tridesetih godina prošlog veka bila je jedna od najunosnijih glumica u Holivudu, a iako je privatni život uspešno držala u tajnosti tokom života, nakon njene smrti zaintrigirao je ceo svet.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
marlen ditrih Foto: Profimedia
marlen ditrih

Nemica Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstveno ulogama u filmovima reditelja koji ju je otkrio Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Marija Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa ćerka majke iz imućne porodice i oca poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loha, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Pročitajte još

11

godina imala je kada je smislila svoje ime za nastupe

Odmalena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htela je da postane koncertna violinistkinja, ali je povredila zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitovala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Sibera, sa kojim se venčala 1924. godine. Sa njim je dobila jedino dete, ćerku Mariju Elizabet Siber, kasnije poznatu pod imenom Marija Riva.

Foto: Profimedia

Tokom Drugog svetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo, te je potpisala ugovor s „Paramount Pictures“, koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvezdu studija MGM. Prvi film koji je snimila na engleskom jeziku bio je „Maroko“, reditelja Josefa von Sternberga, piše „24 sata“. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri.

Imidž fatalne žene Marlen je dobila filmom „Plavi anđeo“, koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvezda.

Pročitajte još

Imala je i aferu s Edit Pjaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica

Glumačka karijera krenula joj je nizbrdo nakon što je studio otpustio njenog reditelja von Sternberga, s kojima je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana „otrovom za bioskopske blagajne“ jer su joj se počeli ređati finansijski neuspešni filmovi. Kasnije je pak oduševila mnoge ulogama u filmovima Alfreda Hičkoka i Orsona Velsa.

Ditrih je negovala i karijeru pevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su „trećom dimenzijom“, a njen bliski prijatelj Ernest Hemingvej smatrao je da Nemica svojim glasom slama srca. Pre međunarodne slave, otpevala je duet sa Margo Lion, a pesma je ubrzo postala „lezbijska himna“ u Berlinu.

Foto: Profimedia

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabare izvođačica i nastupala je u pozorištima širom sveta, a od svojih nastupa je zarađivala za to doba basnoslovne pare.

Marlen se nije libila da izrazi svoja politička uverenja pa se čvrsto izjašnjavala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvezda koje su plasirale ratne obveznice. Tokom dve turneje za „United Service Organizations“ pevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju, i dalje se sumnja da je na početku rata bila nemačka špijunka.

Pročitajte još

Ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je koja se na listi špijuna našla s obe strane

S druge strane, mnogi veruju da je bila izdajica svoje domovine te da je očajnički želela da pomogne da se porazi Treći rajh. Ditrih je, navodno, špijunirala preko Kancelarije za strateške usluge, koja je 1944. godine započela projekat „Musac“. Reč je o emitovanju muzičke propagande radi demoralizovanja neprijateljskih vojnika.

Foto: Profimedia

Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njena porodica je i dalje živela u Nemačkoj pa joj nije bilo u interesu da radi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvezda za koje se veruje da su radile kao špijuni tokom Drugog svetskog rata, a i jedina je koja se na listi špijuna našla s obe strane.

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posete Londonu 1936. saznala je da kralj Edvard VIII namerava da abdicira zbog dva puta razvedene Amerikanke Volis Simpson, s kojom je hteo da se venča protiv volje dvora. Marlen je bila ogorčena što kralj želi da izgubi krunu zbog, kako je rekla, te „obične žene sa malim grudima“.

Pročitajte još

Iako su Greta Garbo i Marlen tvrdile da se nisu upoznale, glasine su se širile o njihovoj aferi

Kraljevstvo je htela da spasi tako što bi zavela kralja. Pripremala se nedeljama, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odevnom kombinacijom, kako bi kralj „poludeo“ za njom.

Foto: Profimedia

- Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo da podnesemo žrtve - kazala je Ditrih svom tadašnjem ljubavniku Daglasu Ferbenksu. Plan joj nije uspeo jer, dok se ona „spremala“, Edvard VIII više nije bio kralj.

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno nameravala da ubije Adolfa Hitlera.

- Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi poverovao - poverila se Marlen Ferbenksu. U Hitlerove odaje je nameravala da uđe potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovna ukosnica. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Ferbenks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto da učini, jer je bila „dovoljno luda i dovoljno hrabra“ za tako nešto.

Foto: Profimedia

Njena seksualnost bila je „javna tajna“ u Holivudu. U Kaliforniji je jedno vreme živela sa kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Akostom, koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Posle je imala i aferu s Edit Pjaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Pročitajte još

90

godina imala je Marlen Ditrih kada je preminula 1992. godine

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Nemica Marlen tvrdile da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Pre nego što su se proslavile u Holivudu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nemog filma, te su se upustile u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema rečima Marlenine ćerke, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa. V.m.