"Ruska ekonomija stabilna i u uslovima pandemije"

Ruska ekonomija je u uslovima pandemije koronavirusa pokazala stabilnost, a epidemija nije nanela veliki udarac zemlji.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 07.07.2020.

10:06

Foto: Depositphotos, EdZbarhyvetsky

To smatra japanski ekonomista, generalni partner investicione kompanije UMJ Jusuke Ocubo.

U članku za portal JB pres japanski stručnjak je objasnio sposobnost ruske ekonomije da odoleva potresima. Kako navodi, Rusiji je u tome pomoglo "čeličenje" nakon uvođenja zapadnih sankcija, prenosi televizija 360.

Ocubo ističe da su stručnjaci očekivali snažniji udar po ruskoj ekonomiji. Pad cena nafte malo je usporio ekonomski rast, ali Rusija nije bila prinuđena da obustavi izvoz. Zemlja je uspela da izbegne i druge posledice, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju japanskog eksperta, Moskva nije mnogo zavisna od nafte, jer je tokom prethodnih kriza uspela da formira moćan proizvodni potencijal.

Američki i evropski investitori takođe su ukazali na veliku otpornost ruske ekonomije na posledice pandemije u svetu, dodao je Ocubo.

Japanski stručnjak smatra da je Rusija izdržala, jer je imala iskustva sa sankcijama. Rusija je zbog ograničenja povećala svoju proizvodnju i postala je moćna poljoprivredna sila.

Ocubo veruje da će zemlja uspeti da se izbori sa poteškoćama zahvaljujući razvoju unutrašnjeg turizma i pomoći vlade. Pored toga, Moskva ima sigurnost – milijarde u Fondu za nacionalnu dobrobit, podseća ekspert. Osim toga, jepanski ekonomista je istakao da je Rusija privlačna za investiranje.

Podsetimo, krajem juna je saopšteno da je nivo poslovne aktivnosti u moskovskim preduzećima premašio pokazatelje od pre uvođenja ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: