Capital.ba

Rusija želi da formira gasni OPEK

07.07.2020. / 9:01

MOSKVA – Rusija želi da zaključi sporazum sa najvećim proizvođačima gasa i formira nešto nalik naftnom OPEK-u (Organizaciji država-izvoznica nafte), pišu “Vedomosti”.

OPEK

Po mišljenju Moskve, to je potrebno kako bi se stabilizovale cijene goriva.

Kako piše list, za formiranje gasnog OPEK-a zainteresovana su najmanje dva federalna činovnika: ministar energetike Aleksandar Novak i njegov zamenik Anatolij Janovski. Oba su nedavno govorila da treba osigurati stabilnost na svjetskom tržištu gasa.

Kao jedna od opcija razmatra se transformacija već postojećeg organa – Foruma država-izvoznika gasa, na čijem čelu se nalazi Rus Jurij Sentjurin. Pretpostavlja se da bi on u novom svojstvu mogao dobiti ovlašćenja da vodi zajedničku za nekoliko država politiku u sferi proizvodnje i prodaje gasa, prenosi Sputnjik.

Povod za ovu inicijativu je poslužila situacija posljednjih mjeseci na globalnom gasnom tržištu. Mnogi eksperti je ocjenjuju kao katastrofalnu. Zbog pada potražnje, kao posljedica pandemije korona virusa, tople zime u Evropi i prepunih skladišta, cijene su na nekim tržištima postale najniže za posljednju deceniju.

Tako, u maju se kvota na britanskom tržištu NBP spustila do osam funti za milion britanskih toplotnih jedinica. Od tada, one ne mogu da porastu, iako analitičari sumnjaju u perspektive povećanja cijena na dugoročnom planu. Početkom jula evropska gasna skladišta su bila napunjena oko 80 odsto. Sagovornici lista pretpostavljaju da će niske cijene podstaći prevoznike da kupuju gorivo, što će dovesti do potpunog iskorišćenja rezervoara već u avgustu.

bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!