Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 7. 7. 2020.

| Servisne informacije

U Dimitrovgradu i Beloj Palanci zabranjene svadbe i druge proslave

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dimitrovgrad
Mere donešene i u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, ne i u Babušnici; foto: Lj. F.

Jedna za drugom lokalne samouprave u pirotskom okrugu donose mere za sprečavanje širenja virusa korona, a jedna od najbitnijih u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, koji se razlikuju u odnosu na Pirot, je zabrana svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika. Opštinski štab za vanredne situacije u Babušnici čeka na zvanične podatke Zavoda pre donošenja ikakvih mera.

I dok je u Pirotu mera zabrane proslava i dalje na nivou preporuke, krizni štabovi Dimitrovgrada i Bele Palanke doneli su odluku da se ovakva okupljanja zabrane.

Kako se kaže u zaključku Opštinskog štaba za vanredne situacije u Dimitrovgradu, zabrana je donešena po preporuci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, a istovremeno se zabranjuje i organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

Većina mera, kao i u Pirotu ili Nišu, tiču se nošenja maski u zatvorenim prostorijama, taksijima i javnom prevozu, a u Dimitrovgradu je redukovano radno vreme zatvorenih delova ugostiteljskih objekata.

Preporučuje se svim vlasnicima ugostiteljskih objekata da radno vreme svojih lokala redukuju na taj način što će u zatvorenom prostoru lokali raditi do 20 časova, a letnje bašte do 1 sat nakon ponoći uz poštovanje svih preventivnih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 - stoji u zaključku Štaba.

Osoblje lokala obavezno je da nosi maske sve vreme, kao i zaposleni u prodavnicama, a kako stoji u zaključku, prodavci su dužni da zabrane ulaz kupcu koji nema zaštitnu masku, uz održavanje minimalne fizičke distance od 2 metra.

Otvaranje kupališne sezone bilo je odloženo i dimitrovgradski bazen je otvoren danas, s tim da je broj posetilaca ograničen pa tako u istom trenutku na kupališnom kompleksu može da boravi najviše 75 posetilaca, a oni mogu da budu samo stanovnici opštine Dimitrovgrad.

Bar u okviru kupališnog kompleksa radiće po principu dostave, kaže se u zaključku, a o sprovođenju propisanih mera staraće se sportsko-turistički centar Caribrod.

Mere prevencije propisane su i kod rada frizerskih salona, teretana, salona lepote, a o primeni ovog zaključka obavezuje se Komunalana inspekcija opštine Dimitrovgrad.

Podsetimo, prema podacima Zavoda za javno zdravlje samo 2 stanovnika Dimitrovgrada od početka epidemije zaražena su kovidom.

Primenjivanje mera iz zaključka startuje sutra, 7. jula, one važe do 20. jula, a kompletan zaključak možete videti na ovom linku.


Bela Palanka: Nagli porast zaraženih tokom vikenda

Samo tokom vikenda 12 Belopalančana zaraženo je kovidom, a nepovoljna epidemiološka situacija naterala je Štab da donese nove mere koje su u formi naredbe.

Mere zaštite su, kao i u okolnim opštinama, slične, a poput Dimitrovgrada, i u ovoj lokalnoj samoupravi, zabranjena je organizacija svadbi, rođendana i drugih veselja koja okupljaju veći broj ljudi.

Mere rada ugostiteljskih objekata su drugačije definisane, pa je u Beloj Palanci tako ograničen broj gostiju za jednim stolom, a ne po površini.

U ugostiteljskom objektu u zatvorenom prostoru za jednim stolom ne mogu sedeti više od 2 osobe, a na otvorenom prostoru do 3 osobe, uz poštovanje fizičke distance između stolova od 1,5 metra. Osoblje sve vreme mora da koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Na ulazu u objekat, za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku - kaže se u naredbi.

U zgradu Opštinske uprave, kao i u Uslužnom centru dozvoljen je ulazak samo po jednoj osobi uz obaveznu upotrebu zaštitne maske, koja je obavezna i na gradskoj pijaci, a nju moraju nositi prodavci, kupci i radnici pijace.

Fizička distanca od 2 metra je propisana u parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima, a vlasnici kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana moraju organizovati rad u skladu sa svim merama zaštite - zaštitna maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija.

Propisano je i dodatno održavanje stambenim zgradama gde je najmanje jednom dnevno obavezna dezinfekcija zajedničkih prostorija, dok će JKP Komnis svakog dana vrši dezinfekciju javnih površina.

Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na 2 kvadratna metra površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra - kaže se u zaključku.

Komunalna inspekcija, inspekcijski i drugi "zakonom zaduženi organi" zaduženi su za primenjivanje naredbe, a kako u njoj stoji, svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica, kao i zatvaranje lokala na period od 7 dana.

U naredbi nije naglašeno do kog datuma je ona na snazi, a tekst komplentne naredbe može se pogledati na ovom linku.


Opština Babušnica čeka na zvanične podatke Zavoda

Uredba Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, zasada je jedini validni dokument na čije poštovanje pozivaju iz Opštine Babušnica, a kako kažu ona će biti na snazi dok se ne dobiju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje.

Po dobijanju zvaničnih podataka u slučaju ukazane potrebe, Štab će razmatrati mogućnost uvođenja vanredne situacije - stoji u zaključku.

Podsetimo, zvaničan broj zaraženih kovidom u Babušnici je 28.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • babusnica rasulo

    14:54 // 7. 7. 2020.

    U Babusnici se slavi masovno,iako nema mnogo ljudi i para,svaki dan neko slavlje i vatromet.

  • Djoka

    11:29 // 7. 7. 2020.

    U Dimitrovgradu i Beloj Palanci svadbe i rodjenja su i onako sve redja i redja.

    • Belopalančanin

      14:43 // 7. 7. 2020.

      Malo si se prešao, upravo na tim proslavama najverovatnije je došlo do zaražavanja.
      Gotovo svaki vikend od početka godine restorani su bili rezervisani za slavlja, tako da ti ova upadica baš ne pije vodu i baš si omašio u pokušaju da budeš kontraš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: