Muzika

Vasil Hadžimanov: Nagrada značajnija kad znate u kakvim uslovima stvarate

Vasil Hadžimanov: Nagrada značajnija kad znate u kakvim uslovima stvarate
Foto: N.N. | Vasil Hadžimanov za "Nezavisne": Nagrada značajnija kad znate u kakvim uslovima stvarate

Muzičar Vasil Hadžimanov dobitnik je nagrade za najboljeg džez pijanistu na električnom klaviru, koja mu je dodijeljena na manifestaciji 41. "Annual Jazz Station Awards". Pored ovog značajnog priznanja koje je dobio, nagrađena je i njegova grupa "Vasil Hadžimanov bend" u kategoriji za najbolju džez grupu.

Iza nagrade koju je poznati muzičar dobio stoji Arnaldo Desouteiro, džez novinar, producent, istoričar i predavač, koji je producirao više od 830 džez kompozicija.

U razgovoru za "Nezavisne" talentovani umjetnik govori o nagradi, značaju samog priznanja te nastupima koji su pomjereni zbog pandemije virusa korona.

NN: Regionalni mediji ovih dana pisali su o nagradi za najboljeg džez pijanistu koju ste dobili još u februaru. Tada je ta vijest prošla manje-više nezapaženo. Jesmo li oguglali na dobre vijesti pa ih u moru negativnih više i ne primjećujemo?

HADŽIMANOV: Razni su faktori zašto je to tako. Jedan je sigurno i taj koji vi pominjete. Drugi su nedostatak bilo kakvog plana u celom regionu za podršku kulturi i umetnosti te sve što je u tom domenu ima opis neinteresantno, a samim tim i nevidljivo. Odavno je ustanovljena ta pogubna i veoma glupa praksa da nikoga ne interesuje ništa osim turbo folka, rijaliti programa i političkog praznog prepucavanja i demagogije. Život nam se sveo na najniže porive i mnogi nemaju nikakav problem s tim.

NN: Koliko Vam ipak znači ovo priznanje, a koliko i to što je nagrađen i "Vasil Hadžimanov bend"?

HADŽIMANOV: Svako priznanje znači, a pogotovo ono koje dolazi od najvećih eksperata kada je džez muzika u pitanju. Naći se samo na ovoj listi je velika čast, ali i motivacija da nastaviš u istom pravcu. Ljudi moraju da budu svesni da nije isto kad se na ovoj ili bilo kakvoj sličnoj listi nađe neko ko živi i radi u Americi ili zapadnoj Evropi i neko ko obitava i stvara u Beogradu pod okolnostima koje su nam veoma dobro poznate i pod uslovima skoro potpune odsečenosti od ostatka sveta.

NN: Nedavno ste se plakatom kojim najavljujete koncert u Beogradu koji je opet pomjeren usljed pandemije virusa korona našalili jer na istom izgledate znatno starije... Očekujete da bi koncert mogao biti održan 2055. godine. Koliko su zapravo uvedene mjere pogodile muzičare?

HADŽIMANOV: Muzičari su potpuno devastirani merama i celom situacijom u kojoj se nalazimo. Mi smo onemogućeni da sviramo pred publikom i samim tim potpuno zaustavljeni da stvaramo, ali i zarađujemo što je zapravo sad nakon više od četiri meseca ozbiljan problem koji dovodi u pitanje egzistenciju mnogih muzičara i umetnika koji žive od javnih nastupa.

NN: Koliko je cjelokupna situacija pokazala i nespremnost sistema za ovakva nepredviđena dešavanja?

HADŽIMANOV: Pokazalo se ono što smo i znali - u državama koje su uređene i organizovane i bez pandemije ova situacija nije sigurno dobro došla, ali je stavljena pod kakvu-takvu kontrolu. Kod nas je već druga priča... Nama se i u najnormalnijim uslovima institucije i sistem raspadaju po šavovima, a ovim udarcem zvanim kovid je konačno i popucalo sve.

NN: Kako ste Vi proveli vrijeme u izolaciji i da li je ono bilo pogodno za kreativni rad?

HADŽIMANOV: Bavio sam se kreativnim radom zarad svog mentalnog i duhovnog zdravlja, ali ne mogu da kažem da su uslovi na bilo koji način pogodni. Nikome nije lako da se isključi i nesmetano se posveti stvaranju. Neizvesnost je ipak prevelika i to te jede hteo ili ne.

NN: Tokom tog perioda dokazalo se da muzika, filmovi, književnost i sve druge grane umjetnosti imaju mogućnost da pomognu svakom pojedincu tokom vremena izolacije. Da li ćemo izaći iz ovoga pametniji i u narednom periodu ulagati više u samu kulturu i umjetnost?

HADŽIMANOV: Ako mene pitate ta činjenica je bila jasna i pre pandemije. Gotovo sam siguran da ništa nećemo naučiti, koliko god mračno zvučala ova moja izjava za kraj našeg razgovora.

NN: Nedavno ste najavili i saradnju sa Markom Nastićem. Možete li za naše čitaoce otkriti šta je u pitanju i da li su još neke slične saradnje u najavi?

HADŽIMANOV: Marko i ja smo zajedno napravili jednu pesmu i dogovarali se da nastavimo u sličnom smeru. Nemamo neku jasnu koncepciju, niti plan. Jednostavno se nađemo i stvaramo pa šta ispadne. Meni je elektronska muzika interesantna i zadovoljstvo mi je da radim sa nekim kao što je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije