EPSTAJNOVA MADAM SE KRILA GODINU DANA: Uživala je na luksuznom imanju, a onda su joj u vilu upala 24 agenta FBI
Foto: Profimedia

gislejn maksvel

EPSTAJNOVA MADAM SE KRILA GODINU DANA: Uživala je na luksuznom imanju, a onda su joj u vilu upala 24 agenta FBI

Planeta -

Naoružani policajci provalili su ulaz u luksuzno skrovište Gislejn Maksvel, a jedan službenik otkrio je za Dejli mejl kako je izgledala akcija hapšenja saradnice pedofila Džefrija Epstajna, koja je optužena za trgovinu maloletnicama.

Maksvelova se krila na luksuznom imanju Taked avej (ušuškan), veličine 63 hektara u Bredfordu u Nju Hempširu, kad su u četvrtak ujutro u 8.20 u vilu upala 24 naoružana agenta američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), lokalne policijske snage, njujorška policija, čak i policijska jedinica Nju Hempšira zadužena za bande, koja je isekla bravu na metalnoj kapiji koja je čuvala izolovano imanje kupljeno prošlog decembra za gotovinu.

"Vozili smo brzo u konvoju od 15 vozila. Recimo samo da nismo uljudno pokucali na vrata. Srušili smo ih", priča jedan od policajca za Dejli mejl.

"Maksvelova je bila budna i obučena, bila je u dnevnoj sobi u majici i trenerki. Bilo je neobično to što nije pokazala neku reakciju. Kao da nije registrovala", naveo je on.

Policijaci su joj potom stavili lisice na ruke.

"Bila je u pritvoru u sekundama", ističe izvor Dejli mejla.

Maksveline komšije su bile u panici oko četiri sata ranije, u 4.20 uutro, kad su čuli avione kako proleću iznad njihovih kuća. Dik Moris, stolar koji živi prekoputa Maksvelinog imanja, kaže da je čuo zvuk koji nije prestajao.

"Prvo sam mislio da je u pitanju para avion, suštinski motor sa sedištem i padobranom koji je ovde uobičajen. Čujete ga jednom na deset minuta i nestane. Ali ovo je trajalo i trajalo", priča Moris.

"Otišao sam da izvršim utovar u kamion oko 7.00, a avion je i dalje bio tu. Pitao sam se šta radi. Kroz drveće sam video mali avion, poput „Cesne“, kako pravi velike krugove. Onda sam uočio i drugi avion, na suprotnoj strani kruga. Kasnije sam shvatio da je to FBI hteo da se osigura da Maksvelova ne ode pre nego što njihovi timovi upadnu", naveo je on.

Insajder upoznat sa jednogodišnjom potragom za Maksvelovom rekao je da su joj agenti FBI bili na tragu od prošlog avgusta, nakon što se Džefri Epstajn ubio u ćeliji zatvora u Njujorku gde je čekao suđenje zbog trgovine maloletnicama.

Maksvelini prijatelji su pre nekoliko dana objavili naštimanu fotografiju na kojoj bivša "madam" sedi u restoranu u Los Anđelesu, ali su istražitelji zaključili da je to zamka kako bi ih odvratili s pravog traga.

"Za ovo su potrošeni milioni dolara i ispunjene su stotine sati rada. Najmanje pet miliona dolara, možda i više", rekao je izvor Dejli mejla.

"FBI ju je pratio godinu dana. Imali su je, a potom su je izgubili. Bila je u Koloradu i Vajomingu, a onda su je izgubili, sve dok se nije pojavila u Nju Hempširu. Ovo je bila igra mačke i miša sa visokim ulozima", dodao je on.

Lokalna policija je saznala za raciju tek u sredu uveče, iako su se agenti FBI okupljali u području još od ponedeljka. Prošle noći je advokat povezan sa slučajem upozorio da Maksvelina optužnica za seksualno zlostavljanje dece od 1994-97, koja se odnosi na tri žrtve od čega je jedna imala 14 godina, "nije gotova stvar".

"Ovo je veoma težak slučaj za tužioce. Prekršaj se dogodio pre 26 godina. Njeni advokati će „rastrgnuti“ žrtve i njihove svedoke", rekao je on.

"Imali su vremena za pripremu i ogroman izvor finansija. Na sav glas će se pozivati na Kovid, da se sve dogodilo pre mnogo vremena, tvrdiće da je i ona bila Epstajnova žrtva", dodao je advokat.

Izvor upoznat sa odbranom Maksvelove rekao je da se njen tim „priprema za rat“.

"Godinu dana su čekali na ovo. Ona ima novac da uzme najbolji pravni tim. Očekivali smo da će ovaj dan doći. Ona se bori za svoj život i neće otići u tišini. Insistira da je nevina kao i uvek do sada", naveo je on.

Maksvelova smatra da je zaštićena nagodbom iz 2008. u kojoj je Epstajn priznao dve optužbe za dečju prostituciju u zamenu za blažu kaznu i imunitet za ostale umešane.

"Ta nagodba možda će biti izlaz iz zatvora za Maksvelovu", dodao je izvor Dejli mejl.

Maksvelova je prošlu noć provela u pritvoru u Boskavenu u Nju Hempširu. Očekuje se da će biti prebačena u njujorški zatvor u Bruklinu, uoči sudskog saslušanja koje će se održati u utorak ili sredu. Ovo nije isti zatvor u kojem je Epstajn izvršio samoubistvo 10. avgusta, napominje Dejli mejl.

Maksvelova će biti u izolaciji u svojoj ćeliji, a američki državni tužilac Vilijam Bar "lično je pozvao" tužioce Južnog distrikta Njujorka da im kaže kako se njoj "ništa loše ne sme desiti".

"Nakon debakla sa Epstajnom, njoj se ništa ne sme dogoditi", rekao je izvor blizak istrazi.

Kurir.rs/Dejli mejl/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track