"Nećemo da budeo taoci, odgovorićemo"

Turska će odgovoriti sopstvenim merama ukoliko joj Evropska unija uvede nove sankcije, upozorio je šef turske diplomatije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2020.

07:30

Ilustracija: Depositphotos/ efks

Mevlut Čavušoglu je to izjavio nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan prošle nedelje je rekao da će ministri EU razgovarati o Turskoj 13. jula, navodeći da bi tom prilikom moglo da se razmotri i uvođenje novih sankcija Ankari, pored koraka koji su preduzeti zbog bušenja Turske u ekonomskoj zoni Kipra.

"Ako EU preduzme dodatne odluke protiv Turske, moraćemo da odgovorimo na to", rekao je Čavušoglu u ponedeljak u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borelom, prenosi Rojters.

Čavušoglu je kritikovao EU jer, kako je rekao, nije ispunila obećanja i povezuje pitanja poput kiparskog spora sa sporazumom o migrantima iz 2016. godine.

On je poručio da Turska neće dozvoliti da bude talac Grčke i Kipra i pozvao EU da bude "pošten posrednik".

EU je u februaru uvela zabranu putovanja i zamrznula imovinu dvojice turskih zvaničnika zbog njihove uloge u akciji bušenja u pomorskoj ekonomskoj zoni Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: