Sprečite bankrote i masovna otpuštanja: Udruženja turističkih agencija traže dodatnu pomoć od Vlade

Tanjug

07. 07. 2020. u 00:45

Zahtev je upućen kabinetu premijerke Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji

Спречите банкроте и масовна отпуштања: Удружења туристичких агенција траже додатну помоћ од Владе

Ilustracija/ Foto: Depositphotos

Udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su danas od vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja ove godine, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika.


Zahtev je upućen kabinetu premijerke Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS).


Kako se dodaje, iza zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 450 turističkih agencija u Srbiji - UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), Poslovno udruženje turističkih agencija (ATAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija (ANTAS) i Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).


Udruženja će nadležnim institucijama predstaviti podatke o poslovnim gubicima i obrazložiti navedene mere za koje veruju da će omogućiti opstanak većine preduzeća u turizmu, kao i očuvanje nekoliko hiljada radnih mesta, navodi se u saopštenju.


Dodaje se da su mnoge evropske zemlje već odredile dodatnu pomoć najugroženijim sektorima u privredi, među kojima su i turizam i ugostiteljstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sa Padine

07.07.2020. 00:56

Mnoge evropske zemlje su vratile naplaceni novac za turisticke aranzmane a ovi se kriju iza uredbe vlade. Ako je vlada htela pravno da zaokruzi pricu, trebala je da donese lex specialis pa i onda bi popili tuzbu od evropske unije. Ne zaboravite da smo se mi obavezali da pratimo zakone evrope i da ih implementiramo.

Lola

07.07.2020. 00:59

Prvo da vrate novac koji duguju gradjanima. Gradjani su pokradeni za blizu 500000 evra. Agencije odbijaju da vrate novac, a drzava ih pomaze Uredbom, koja ne moze da ponisti Zakon. Ali u ovoj drzavi se ni Ustav ne postuje.

Dule

07.07.2020. 08:37

Stvar je dosta kompleksna. Drzava je duzna da izadje u susret turistickim agencijama koje uredno placaju poreze, ali su isto tako i turisticke agencije duzne da ispostuju klijente i vide kako ce da im nadoknade sredstva koja su im poverena. Turisticke agencije placaju osiguranje od 3000 do 15000 evra pa neka osiguravajuce kuce preuzmu deo troskova. Drzava koja je dala licencu turistickoj agenciji koja je organizator putovanja da se zalozi takodje za turiste kojima je letovanje propalo.