Netanjahu prilikom uvođenja novih mera: Izrael na korak od potpune izolacije

Izraelski ministri danas su izglasali odluku da se zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom ponovo zatvore teretane, noćni klubovi i sale za proslave.
Netanjahu prilikom uvođenja novih mera: Izrael na korak od potpune izolacije
Foto: Pixabay
Premijer Benjamin Netanjahu sazvao je za danas popodne sednicu Vlade da odobri smernice koje je predstavilo Ministarstvo zdravstva, jer je broj novoobolelih od covid-19 dnevno u proseku skoro 1.000, preneli su izraelski mediji.
 
Kulturni događaji i predstave su odmah otkazani, a otvaranje kulturnih centara planirano za kraj ovog meseca je odloženo.
 
Plaže će biti otvorene samo tokom jednog dela dana, a restorani i kafei moći će da prime samo do 20 gostiju unutra i još 30 napolju.
 
U verskim školama i sinagogama će broj prisutnih biti ograničen na 19, umesto 50 kao do sada.
 
Izraelski TV kanal 12 javio je da su verske škole pune učenika koji sede blizu jedan drugom i prvobitno je bilo planirano da se zatvore. Međutim, poslanik Moše Gafni iz partije ultraortodoksnih Jevreja Ujedinjena Tora judaizam pretio je da će ta stranka izaći iz vlade ako se to dogodi.
 
Vlada je takođe glasala da se ponovo uvede ograničenje na broj putnika u javnom transportu i u autobuse neće moći da ih udje više od 20. U autobusima je zabranjena upotreba klima uređaja.
 
Odlučeno je i da se zatvore javni bazeni, te bazeni u hotelima.
 
Zabranjeno je okupljanje više od 20 ljudi i moraju da koriste maske i održavaju međusobni razmak od dva metra.
 
Od najmanje 30 odsto zaposlenih u javnom sektoru zahteva se da rade od kuće.
 
Profesor Eli Vaksman koji predvodi tim eksperata savetnika Nacionalnog bezbednosnog saveta, upozorio je ministre da će za dve nedelje, ako se ograničenja na kretanje ne uvedu brzo, broj bolesnih biti toliko visok da će ponovo biti neminovna opšta izolacija u zemlji.
 
"Gde god ima okupljanja, postoji opasnost", rekao je on, savetujući da se zatvore i plaže i parkovi.
 
Jedan neimenovani ministar je posle današnjeg sastanka rekao da je Vaksman "dramatično predstavio stvari" i da je Izrael na putu ka oštrim ograničenjima.
 
Netanjahu je na sednici navodno ocenio da je Izrael "korak od pune izolacije".
 
Ministarstvo finansija će u roku od 48 sati predstaviti ponudu obeštećenja privredi zbog novih mera koje bi trebalo da odobri skupštinski odbor za korona virus.
 
U Izraelu ima više od 11.600 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, najviše od početka pandemije.
 
Ukupan broj do sada obolelih od covid-19 je premašio 30.000. Od te bolesti je u Izraelu umrlo više od 330 ljudi.
 
U nedelju au testirane 17.752 osobe, a 817 je bilo pozitivno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.