06. jul  2020. 20.08  →  20.26 | Izvor: Tanjug

Janković: Stagnacija broja zaraženih, više pacijenata na respiratoru jer se bolest razvija

BEOGRAD -

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da blagi pad novoobolelih u poslednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novobolelih, ali je poručio da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan.

Janković je rekao da što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu imamo porast, ali da je to očekivano.

"Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvek malo kasni u odnosu na broj novobolelih", dodao je Janković u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje koliko testiranje daje realnu sliku, on je naveo da se sigurno ne može očekivati da se testiranjem otkriju baš sve zaražene osobe.

"Međutim, s obzirom na stroge indikacije testiranja koje su sistematične, možemo da očekujemo da nam testiranje da uvid u kretanje epidemije ako te indikacije držimo iz dana u dan", naglasio je Janković.

Govoreći o tome hoće li zdravstveni sistem izdržati popunjavanje kovid bolnica, Janković je rekao da hoće ukoliko ne bude daljeg porasta i ukoliko je ovo sadašnji plato.

"Ukoliko se nastavi porast, naravno da će dalji rezervni kapaciteti morati da budu pušteni u dejstvo", istakao je Janković.

Kada je reč o promeni težine kliničke slike, Janković je naveo da je uvek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbedan.

"Nije se ništa promenilo. Kod dece i dalje je teža klinička slika ekstremno retka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa pre svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema, naravno da je rizik najveći", rekao je Janković.

"Kada govorimo o faktorima rizika, mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan", poručio je Janković.

Tagovi