Da Hrvatskoj crkne krava! 1

Srbija će sledeće godine prestići Hrvatsku po BDP-u, ponosno je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS. I ne da će je prestići bilo kako, već baš onako „kao što će Kina za dve i po do tri godine prestići Ameriku“.

Mašala!

Srbija će stvarno imati čime da se ponosi, jer nije mala stvar za dve godine zaraditi 7,6 milijardi evra, koliko nam treba da stignemo sadašnji hrvatski BDP. To je naime 17,7 odsto privrednog rasta, a mi ćemo ove godine imati još i pad. Pa kako ćemo onda ovako astronomski podići privredu, baš kao što je iz godine u godinu diže Kina?

Najbolje da nam na to pitanje odgovori direktno predsednik Srbije:

„Vučić je za RTS rekao da je BDP Hrvatske 53,6, a Srbije 46 milijardi evra i dodao da je razlika do pre dve godine bila 10 milijardi evra.

‘Sada je 7,6 milijardi evra u korist Hrvatske, bili su 100 godina ispred nas. Oni će na kraju godine imati BDP 48,3 milijarde evra, a mi 46,1. To je razlika od samo dve milijarde’, kazao je Vučić“.

Jeste li razumeli predsednika? Može čoveku od ovolikih brojki da se malo zavrti u glavi, ali vredi dvaput pročitati ovu vizionarsku izjavu.

Šta smo, dakle, ovde imali? Prvo, da je razlika u BDP-u od 10 milijardi evra jednaka zaostatku Srbije od 100 godina za Hrvatskom (!). Zatim, da je na ovaj dan Hrvatska čak 76 godina ispred Srbije po ekonomskom razvoju, ali da u ćemo mi to sve da nadoknadimo u narednih godinu i po dana. I najbolje od svega je objašnjenje kako ćemo mi to da nadoknadimo? Kako ćemo da podignemo privredu toliko da sustignemo jednu Hrvatsku?

Da ponovo pročitamo, ali da malo pretumbamo rečenice:

„Vučić je za RTS rekao da je BDP Hrvatske 53,6 milijardi evra, (ali će) oni na kraju godine imati BDP 48,3 milijarde evra“.

U isto vreme, prema predsedniku, sada je BDP Srbije 46 milijardi evra, a na kraju godine će biti 46,1 milijardu.

„To je razlika od samo dve milijarde, kazao je Vučić“.

To sad već zvuči drugačije. Sad imamo 46 milijardi, a imaćemo 46,1 milijardu. Znači, mi uopšte nećemo napredovati. Mi nećemo podići privredu. Nećemo imati veći standard. Nećemo nikud galopirati. Pa čime se onda toliko ponosimo?

Odgovor je u rečenici iznad. Ponosimo se padom Hrvatske! Oni sad imaju 53,6 milijardi, a imaće 48,3 milijarde! Kakav uspeh Srbije!

„To je razlika od samo dve milijarde“, da još jednom citiramo ponosnog predsednika, kakav ćemo imati sjajan napredak kad Hrvatima pukne turistička sezona zbog smrtonosnog virusa, a Srbija ostane na nuli, pošto nema toliko razvijen turizam koji bi mogao da se raspadne tako da to toliko mnogo utiče na ukupne državne brojke.

I onda, kad globalna pandemija uništi hrvatske prihode od turizma, baš „kao što će Kina prestići SAD“, i „Srbija će prestići Hrvatsku“.

Da, to je baš isto. Kad Kina decenijama raste po šest, sedam, osam i više procenata godišnje i kad Srbija tapka u mestu i veseli se prirodnoj nesreći koja je rasturila komšijsku ekonomiju. Sad smo ispod njih, ali kad oni padnu bićemo jednaki. Državnički, nema šta.

Na stranu to što je predsednik čak i za ovakav „napredak“ Srbije morao da naštimuje brojke: za pad Hrvatske je uzeo projekciju MMF-a od -10 odsto, ali za Srbiju nije uzeo projekciju tog istog MMF-a od -3 odsto, već neku svoju izmišljenu projekciju od malo iznad 0 odsto rasta (zvanična projekcija Ministarstva finansija je pad od 1,8 odsto). A zatim, pošto je i sa time Srbija u zaostatku od „samo dve milijarde“ za Hrvatskom, uzeo je i za Srbiju i za Hrvatsku MMF-ove projekcije rasta za 2021. od četiri i sedam odsto, s tim što je za Hrvatsku tu projekciju pravilno primenio na njihovu projekciju pada Hrvatske od -10 odsto u 2020, dok je za Srbiju rast od sedam odsto potpuno neverovatno obračunao ne na MMF-ovu osnovicu za ovu godinu od -3 odsto, već na onu svoju od nula odsto!

Valjda će se naći neko u Zavodu za statistiku da predsedniku u javnom interesu kaže da to ne treba tako da se radi, a ko zna, možda opet u javnom interesu neko u Zavodu sa daleko većom stručnom težinom od ove beznačajne kolumne, smogne hrabrosti pa predsednika i javno ispravi, da narod razume.

Završićemo ovaj tekst jednim još većim potencijalnim napretkom Srbije. BDP Nemačke je nekih 3,4 hiljade milijardi evra. Ako bi se Rusija, Kina i SAD udružile i izbombardovale Nemačku do temelja i još ako bi u Berlin udario neki asteroid, možda bi do kraja godine njen BDP bio samo dve milijarde evra veći od srpskog. Kakav bi bio uspeh. Zamislite, sa rastom od sedam odsto u 2021, za samo godinu i po dana od danas, prestigli bismo Nemačku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari