Privreda

U Brčkom počela radionica o ženskom preduzetništvu

U Brčkom počela radionica o ženskom preduzetništvu
Foto: pixabay.com/ilustracija | U Brčkom počela radionica o ženskom preduzetništvu

U Brčkom je počela višednevna radionica čiji je cilj promocija ženskog preduzetništva, te edukacija i motivasanje žena da pokrenu vlastiti posao.

Vesna Katić, predstavnik Udruženja za podršku i razvoj "Sistem" Brčko koje je organizator radionica o ženskom preduzetništvu, rekla je da na radionici učestvuje 20 žena - članica udruženja iz Bratunca, Tuzle i Brčkog.

"Mnogo žena već nešto radi, ali ne zna kako da marketingom svoje proizvode proda. Mi smo tu da im pomognemo i učinimo vidljivim", izjavila je Katićeva novinarima.

Predsjednik Udruženja žena "Maja" iz Kravice Nada Marković rekla je da su članice kroz udrženje 2013. godine osnovale zadrugu čija je osnovna djelatnost uzgoj i otkup maline.

Ona je napomenula da zadruga ima 27 žena kooperanata, te da je stvaranje kooperativnih grupa veoma bitno zbog boljeg plasmana na tržište.

"Socijalno preduzetništvo je sada hit tema. Mi smo već 2013. krenule u tu priču i nismo ni znale šta je socijalno preduzetištvo. Naše su žene iz marginalizovane grupacije", rekla je Markovićeva.

Markovićeva je dodala da očekuje da će Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske donijeti i određene benefite prilikom osnivanja firmi iz te kategorije, te da bi zakon trebalo da bude usvojen do kraja godine.

"Očekujemo smanjenje nekih poreskih stopa. Ako se kroz socijalno preduzetništvo zapošljavaju teško zaposlive kategorije onda bi trebalo da imaju i neke beneficije", pojasnila je Markovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije