“Negotin nam se neće ponoviti”: Ministar Đorđević o stanju u domovima za stare

J. Ž. S.

06. 07. 2020. u 14:55

Mere za sprečavanje širenja virusa korona nisu popuštane ni nakon ukidanja vanrednog stanja, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad

“Неготин нам се неће поновити”: Министар Ђорђевић о стању у домовима за старе

Foto: Tanjug

STANjE u domovima za stare i ostalim ustanovama socijalne zaštite je pod kontrolom, a visoka odgovornost direktora i zaposlenih uverava da se situacija iz staračkog doma u Negotinu više neće ponoviti. Svemu tome je doprinela i činjenica da mere za sprečavanje širenja virusa korona nisu popuštane ni nakon ukidanja vanrednog stanja, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad.

Ministar je uveren da u ovim ustanovama rade odgovorni ljudi, koji su već četiri meseca u specifičnoj situaciji, a kojom rukovode vrlo svesno. U ukupnom broju zaraženi su i 22 korisnika i zaposleni iz staračkog doma u Petrovaradinu, kod kojih je virus potvrđen još pre mesec dana.

- Još nemamo informaciju da li su se oni oporavili, očekujemo ovih dana pozitivan odgovor o njihovim negativnim PCR testovima, čime će broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite rapidno da padne - kaže Đorđević.

Zbog posebnih mera za prijem novih korisnika, koje podrazumevaju negativan PCR test i 14 dana samoizolacije, novi stanari koji su imali koronu nisu nikog ugrozili.

- U sprečavanju širenja virusa u socijalnim ustanovama mnogo pomažu zaposleni koji su veoma odgovorni - redovno nose zaštitnu opremu, prijavljuju svaki kontakt i putovanje koji su imali van ustanove. Tamo gde su se javili zaraženi radnici, oni su se uglavnom na vreme javljali da su imali neke kontakte, da su bili na godišnjem odmoru ili putu, rađeni su im PCR testovi koji su pokazali da su pozitivni, zato su na vreme hospitalizovani i sklonjeni sa posla - kazao je Đorđević.

Kontrolu u ustanovama socijalne zaštite radi inspekcija socijalne zaštite, ali se, kako tvrdi ministar, dosta oslanja na odgovornost zaposlenih.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije