Lončar: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom 1Foto:Beta

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, danas je izjavio da je stanje epidemije u Novom Pazaru i Sjenici „stavljeno pod kontrolu“, da ekipe Vojske Srbije već idu za Tutin da bi se „sve regulisalo da ne bude nekih iznenađenja“.

Ministar je, posle sastanka s direktorima KOVID-bolnica, rekao da Dom zdravlja u Sjenici ima mali kapacitet – 20 kreveta, i da je dogovoreno da tu budu samo pacijenti koji su KOVID-negativni, dok je Vojska napravila privremenu poljsku bolnicu gde će dolaziti svi sumnjivi da su KOVID-pozitivni.

„Tu će se obaviti pregled, testiranje i svako ko je KOVID-pozitivan ide u bolnicu u Novom Pazaru, a u Sjenici ostaju pacijenti koji su KOVID-negativni da im se tu pomogne. Dom Zdravlja Sjenica ostaje ne-KOVID“, rekao je Ločar.

Devet pacijenata prebačeno je iz Beograda u KOVID-bolnicu u Požarevcu, jer su u Beogradu bili popunjeni bolnički kapaciteti, rekao je Lončar, prenela je TV N1.

Rekao je i da će iz lakši pacijenti beogradskih KOVID-bolnica biti prebačeni u „Štark arenu“ u Novom Beogradu.

Takođe je naveo da će ta privremena bolnica u „Areni“ početi da radi popodne gde će biti dovezeni pacijenti iz bolnica „Dr Dragiša Mišović“, Zvezdara, Zemunske bolnice. To su pacijenti kojima se stanje poboljšava, tako da im je ostalo dva ili tri dana terapije.

Ministar je rekao da se sutra u 07.00 časova beogradska Ortopedska bolnica Banjica otvara za KOVID-pacijente, tako da u naredna 24 sata primi bar 200 pacijenata, a u sredu još 120.

Po rečima ministra, tamo neće raditi samo lekari iz te bolnice, već i iz drugih.

Lončar je rekao da se pokušava da se „pokriju sva žarišta“, ali da se neće uspeti protiv korona virusa ukoliko se ne poštuju mere kao što je održavanje rastojanja među ljudima, i ako se ne koriste maske, jer je, kako je rekao, „korona virus oko nas“.

Na pitanje kako će se kontrolisati građani koji treba da su samoizolaciji, on je naveo da će „morati da se vrate mere koje su bile“ i pomenuo kontrolu telefonom, o kojoj se brinula policija, dodavši da će to važiti svuda u Srbiji.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, Goran Stevanović, izjavio je da raste broj mlađih nego ranije koji su oboleli, između 30 i 50 godina starosti, i da je njihova klinička slika ozbiljna.

„Viđamo kliničke slike koje zahtevaju dugotrajniju terapiju i to je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti“, rekao je Stevanović.

On je pozvao građane na poštovanje preventivnih zaštitnih mera i napomenuo da bi od velikog značaja bilo da se kontakti među ljudima svedu samo na neophodne.

„Preporučujem i molim sugrađane da nepotrebna putovanja i sve komunikacije vezane za proslave odlože dok se malo situacija ne smiri i dok ne vidimo kako ćemo sa kompletnom epidemijom“, rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari