Otvorena i treća kovid bolnica u KCV 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zbog naglog i velikog priliva novih bolesnika zaraženih kovidom 19 u  Kliničkom centru Vojvodine otvorena je i treća kovid bolnica, izjavila je direktorka KCV dr Edita Stokić za TV Pink.

Ona je dodala da novu kovid bolnicu čine tri klinike – za neurohirurgiju, za vaskularnu hirurgiju i za anesteziju i intenzivnu terapiju. Prethodno su zaraženi pacijenti primani u Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za ortopediju.

Prema najnovijim informacijama, u kovid bolnicama KCV-a leće se 153 pacijenta zaražena korona virusom, od koji je sedam priključeno na respiratore. U poslednja 24 časa u KCV su primljena 22 nova pacijenta, navodi se u saopštenju portparola KCV Siniše Kneževića.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je na teritoriji AP Vojvodine, kao i u Novom Sadu, tokom prethodne nedelje, od 30.06 – 05.07.2020. godine, zabeležen značajan porast broja obolelih od kovid 19 infekcije. U AP Vojvodini su registrovana nova 433 slučaja od čega je više od polovine u Novom Sadu. Samo u poslednjih 24 sata u Vojvodini su registrovana 92 nova slučaja. Pored Novog Sada i Južnobačkog okruga, veći broj obolelih registrovan je i u Sremskom, Severnobačkom, Srednjebanatskom i Južnobantaskom okrugu. Bolest se registruje sa manjim brojevim i u Severnobanatskom i Zapadnobačkom okrugu. Dominantan uzrast obolelih u ovom trenutku je 20 do 40 godina.

„Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično. Ovim skupovima je prisustvoavao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti“, navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević apelovao na građane da se pridržavaju novouvedenih mera Gradskog štaba za vanredne situacije.

„S obzirom na činjenicu da broj zaraženih ne opada u poslednjih nekoliko dana (ranije je saopšteno da se u Novom Sadu dnevno broj zaraženih kreće od 20 do 40, a u Vojvodini i do 80), obaveštavamo javnost da se prema izveštajima, zaraza najčešće prenosi u ugostiteljskim objektima, zbog velike socijalne interakcije. Stoga apelujemo na sve koji su odgovorni za njihovo funkcionisanje, kao i na one koji ih posećuju, da nose maske, pridržavaju se propisane distance i vode računa o higijeni ruku.

U cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana Novog Sada važno je da svi shvate ozbiljnost situacije kako ne bi došlo do uvođenja vanrednog stanja na teritoriji grada“, upozorio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari