Dostupni linkovi

Predsednica Evropske komisije prekršila kodeks videom podrške za HDZ 


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) se
pojavila u video spotu podrške za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i
prekršila kodeks rada u evropskim institucijama jer je za partijske svrhe koristila
prostoriju Komisije.

Predstavnici za medije ove institucije su priznali da je to "greška koja se neće ponoviti", međutim u javnim nastupima u ponedeljak tim predsjednice Evropske komisije odbio je da se izvini zbog ovog propusta.

“Napravljene su greške i biće uspostavljene odgovarajuće procedure tako da se te greške ne ponove u budućnosti”, rekao je Erik Mamer glasnogovornik Komisije.

On je priznao da je video sniman nakon zahteva hravatskog premijera Andreja Plenkovića i da je to urađeno “u kontekstu predizborne kampanje u Hrvatskoj”.

Predsednica Evropske komisije dolazi iz nemačke Demohrišćanske Unije koja je poput hrvatskog HDZ-a članica najveće političke grupacije u Evropskom
parlamentu - Evropske narodne stranke (EPP).

U petak uveče, uoči izbora u Hrvatskoj koji su održani u nedelju 5. jula, objavljen je snimak podrške za HDZ u kojem se, osim fon der Lajen, pojavljuju i mnogi predsednici i premijeri iz država EU koji dolaze iz grupacije Evropske narodne stranke

Međutim, video sa fon der Lajen snimljen je u prostorijama zgrade Evropske
komisije, sa evropskom pozadinom i zastavom i sve je to dovelo do postavljanja pitanja neutralnosti predstavnika evropskih institucija u predizbornim
kampanjama.

U slučaju da evropski političari koji imaju funkcije u EU, otvoreno podržavaju pripadnike sestrinskih partija, kodeks navodi da bi oni te aktivnosti trebali voditi u privatnom ili stranačkom svojstvu, ali ne u ime funkcija koje nose.

Takođe, prema kodeksu, oni nemaju pravo da koriste materijale, sredstva ili logistiku evropskih institucija za partijske svrhe.

U nedelju uveče je glasnogovornik Evropske komisije Erik Mamer (Eric Mammer) izrazio žaljenje zbog video zapisa.

“Predsednica je snimila kratak audio snimak kako bi se upotrebio u videu
gde učestvuje određen broj politčara iz EPP. Ovo je bilo zamišljeno kao doprinos u njenom ličnom svojstvu. Na žalost, to nije bilo jasno u finalnoj verziji videa”, napisao je Mamer na Twitteru.

XS
SM
MD
LG