06. jul  2020. 13.21  →  20.06 | Izvor: RTV

Uskoro rekonstrukcija potkrovlja depoa Istorijskog arhiva u Kikindi

KIKINDA -

Pre skoro osam godina, kikindska lokalna samouprava ustupila je zgradu nekadašnjeg magacina Zemljoradničke zadruge Kikinda Istorijskom arhivu i to na neodređeno vreme. Taj prostor, površine od oko 700 metara kvadratnih, trebalo bi da bude pretvoren u depo za odlaganje arhivske građe. Zahvaljujući sredstvima koje je na konkursu odobrilo Ministarstvo kulture, uskoro bi trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji potkrovlja.

video icon

Nedostatak prostora jedan je od osnovnih problema u svakodnevnom radu kikindskog Istorisjkog arhiva. Arhivska građa se kontinuirano preuzima, a u zgradi Kurije, u kojoj radi kikindski Istorijski arhiv, prostora za adekvatno odlaganje građe praktično i nema. Otuda je preko potrebno obezbediti depo, odnosno privesti kraju adaptaciju, sanaciju i opremanje nekadašnjeg objekta Ž "Kikinda", koji je ustupljena Arhivu. Na konkursu Ministarstva kulture, Istortisjkom arhivu je za nastavak građevinskih radova odobreno milion dinara.

arhiv, 2, , , , aleksandar, kurbalija

"A tim novcem, kako je planirano, trebalo bi krenuti u rekonstrukciju potkrovlja. Ostalo je dakle samo da se rekonstruiše potkrovlje, a po proračunu, odnosno predračunu, celokupni radovi, kada je u pitanju potkrovlje, koštaju oko 3,5 milina dinara", izjavio je Milan Srdić, direktor Istorijskog arhiva Kikinda.

Od 2012. do 2019. godine, u rekonstrukciju budućeg depoa utrošeno je oko 8 miliona dinara. Pored Ministarstva kulture, koje je uložilo blizu 6 miliona dinara, sredstva je obezbedila i lokalna samouprava.

Uporedo sa rešavanjem važnih prostornih, organizacionih pitanja, kikindski Istorijski arhiv nastavlja redovan rad, pa i izdavačku delatnost. Naime, iz štampe je izašao 16-ti broj časopisa "Atendite":

"Časopis se, evo već 16 godina, jedini bavi lokalnom istorijom Kikinde, kao i šire okoline. Već po ustaljenom konceptu, časopis čine radovi iz arhivistike i istoriografije, tačnije 20-tak radova nalazi se u ovom 16 broju časopisa Attendite", rekao je Srđan Sivčev, istoričar.

Za neka buduća istraživanja, naučne radove, proučavanje lokalne istorije svakako je neprocenjiva građa. Kako je najavljeno, promocija časopisa "Atendite" planirana je tokom septembra.

 

 

Tagovi