Citadela 1Foto: Privatna arhiva

– Izvolite, sedite za stolom iznenađenja, mladi čoveče! – reče akademik Borg, nimalo se ne šaleći. Bio je fokusiran i voljan kao nikada. – Sledi nam najteži razgovor u vašem životu.

– Stvarno? – upita Jakov.

– Da-a… Nažalost, došao je vaš čas.

– Čega?

– Slave i uspeha.

– …!?

– Čoveče od blata Jakove, Institut traži od tebe sledeće: u roku od godinu dana na globalnoj osnovi da istražiš jedan čudan i rizičan fenomen. Jesi li čuo za Raptus?

– Naravno.

– Čuo si o njemu samo u njegovom ortodoksnom smislu, je l’ tako?

– Da. U kliničkom smislu.

– Masovno ludilo koje obuhvata nasilno razdvojene grupe, kao što su psihijatrija, zatvori, kasarne, javne kuće, brodovi i tako dalje?

– Da, akademiče Borg. Fenomen je u medicini već odavno poznat. Naravno, uzrok nikada nije otkriven. Svaki direktor zatvora, na primer, smrtno se plaši Raptusa, a lekarima kosa osedi u sekundi.

– I postoji razlog. Loše je to što se već i mi plašimo. Fenomen se ekstrapolira i prenosi na društvene grupe, slojeve i čitave kategorije pojedinaca. Razočarani, ali ujedinjeni iza političke, verske, društvene ili čak sportske ideje, oni lude. To dovodi u opasnost stabilnost sistema zvanog Svet. A naš zadatak je da održimo bezbednost ovog sistema. Mi nemamo pravo na propuste u metodi i analizi, jer hirurzi (obaveštajne centrale) deluju na osnovu naših rezultata i preporuka. Mi istražujemo i predlažemo rešenje, oni to rade u praksi. Veoma odgovoran i nezahvalan zadatak, ako negde i pogrešimo. Poslednji podaci pokazuju…

Jakov ugleda šarene tablice, odnos među koeficijentima, analitičke i reaktivne principe, eksperimentalne podatke o životinjama i ljudima, insektima, pacovima i pticama, divljim plemenima. Ugleda istorijske krive civilizacija, kartu sa tačkama napetih odnosa i regiona označenih kao izvorima nestabilne energije.

– Vi ćete istraživati svet – akademik Borg stavi debele naočare, slične rogovima. – Odjednom.

– …?…

– Aha, nemamo vremena za indukciju. Samo za dedukciju. Srešćete se sa elitom planete. Od vas očekujemo brzu i tačnu… Ne! Brzu i PRECIZNU analizu! Vidljive rezultate! Jasan i karakterističan zaključak! I bez improvizacije!

– Želite da saznate da li se Raptus prenosi u društveni sistem?

– Naravno. Svet je teška megastruktura, virusi ga mogu uništiti. A virusi, skriveni kao lažni algoritmi kategoričkih ljudskih ideja, najopasnija su stvar za civilizaciju. Da li se slažeš?

– Ne.

– Spremio sam se za ovo. Imam rezervni plan, kao i uvek. Prvo, imate nedelju dana da razmislite. Drugo, jedan čovek želi da vas upozna i razgovara sa vama.

– Kakav čovek?

– Veoma inteligentan, sofisticiran, talentovan i osetljiv.

– Ko je on?

– Zove se Masterson. Pisac je.

– Sada je pak i pisac upleten…

– Da, da, da. Sve je koncentrisano na nas. Od ubice do nobelovca. Od Če Gevare do Portera Gosa. Od Portera Gosa do Če Gevare. Od Tora-Bore do Empajer stejta. Od Osame do Fukujame. Od Ford Noksa do Marseljeze. Od prosjaka do Federalnih rezervi. Od Bude do pauka. Od pauka do Bude. Mojsije, Muhamed, Isus, Zaratustra, Amon Ra, Krišna, Dvanaesti Imam, Hor, Tod – svi su kod nas. Ali! Za danas toliko, Jakove! – akademik Borg naglo prekide razgovor. – Čekam te tačno za nedelju dana bistre glave i sa definitivnim rešenjem!

Prevod s bugarskog: Elizabeta Georgiev

Autor je bugarski romansijer i pripovedač čiji je roman Raptus nedavno objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji 100 slovenskih romana.

_________________________________________________

(c) za srpski jezik: „Arhipelag“ www.arhipelag.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari