Najnovije vesti
Vesti Društvo
"TRAŽIMO JEDNAKE ŠANSE" Studenti predali Ministarstvu prosvete peticiju kojom traže dodatne rokove za sve akademce zaražene koronom

"TRAŽIMO JEDNAKE ŠANSE" Studenti predali Ministarstvu prosvete peticiju kojom traže dodatne rokove za sve akademce zaražene koronom

Predstavnici jedne studentske inicijtive predali su danas Ministarstvu prosvete peticiju sa preko 6.000 potpisa, a traže dodatni ispitni rok za sve studente i mogućnost naknadnog polaganja ispita za trenutno zaražene, uz upozorenje da studenti ne treba da budu u situaciji da biraju između izolacije i redovnog polaganja ispita i ostanka na budzetu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Studenti, protesti Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Studenti, protesti

Takođe traže besplatno testiranje studenata na korona virus, a za zaražene maturante - naknadno polaganje prijemnih ispita za fakultete.

Protest studenata ispred Skupštine Srbije
Foto: Vlada Šporčić / RAS Srbija
Protest studenata ispred Skupštine Srbije

- Ovo se ne tiče samo studenata u Beogradu, već u celoj Srbiji. Ne tražimo dodatni luksuz za studente već jednake šanse. Mnoge naše kolege koje su zaražene ili su u samoizolaciji u dilemi su da li da izađu na ispit i tako dovedu u opasnost i sebe i druge, ili da ostanu kod kuće i tako ugroze svoju akademsku budućnost - rekla je studentkinja Kristina Urošević iz inicijative "Zaštitimo studente".

Kako kaže, većina studenati može da studira jedino ako su na budžetu, a neizlaskom na ispite mogu da izgube tu mogućnost.

Pročitajte još

Urošević je rekla novinarima da je peticija pokrenuta prošlog utorka, odnosno, dva dana pre najavljene mogućnosti o zatvaranju studentskih domova, a jedan od zahteva je i da se studentima omogući da ostanu u domovima sve dok traju ispiti.

- Tražimo jednake šanse. Do sada su odgovori države bili konfuzni , a odgovor na to su bili protesti. Nadamo se da će država izaći u susret studentima - rekao je Arsenić.

Peticija je predata ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, a u toku dana elektronski će biti dostavljena i rektorima svih univerziteta u Srbiji.

Bonus video: Studenti viču: Ne damo domove