Državna pomoć firmama u Srbiji: Sutra isplata trećeg minimalca

S. B.

06. 07. 2020. u 08:24

Na račune 1.055.000 zaposlenih leći će i treća "korona zarada"

Државна помоћ фирмама у Србији: Сутра исплата трећег минималца

Ilustracija Foto: I. Marinković

PLATA zarađena u junu za sve radnike 232.000 preduzeća koja su se prijavila za pomoć države - stiže u utorak. Na račune 1.055.000 zaposlenih leći će i treći "korona minimalac". To je ujedno i poslednja plata koja u ovom paketu pomoći stiže srpskim firmama. Radnici mikro, malih i srednjih preduzeća će primiti oko 30.000 dinara, dok za svakog zaposlenog u velikim firmama stiže polovina tog iznosa.

Isplata prvog minimalca počela je 7. maja, drugi je uplaćen 4. juna. Odmah po uplati, poslodavac može da prebaci minimalac na račun radnika, a ako se to ne dogodi, novac se vraća u državni budžet da bi se sprečile zloupotrebe. Isplata tri minimalne zarade, jedna je od mera države za pomoć privredi da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom virusa korona. Ovu pomoć koriste mikro, mala, srednja i velika preduzeća, preduzetnici, paušalci i poljoprivrednici, kao i ogranci stranih pravnih lica i predstavništva.

Poslodavci koji su se prijavili za ovu podršku obavezali su se da naredna tri meseca neće znatno smanjivati broj zaposlenih. Ne smeju da otpuste više od deset odsto radnika. Neizvesno je kakva će sudbina radnika biti po isteku ove zaštite. U momentu kreiranja paketa pomoći, očekivalo se da će se situacija već u julu i avgustu vratiti na nivo od pre krize. Zahvaljujući novom uzletu kovida, to se nije dogodilo. Privrednici se zato nadaju da će država pristati na nove ustupke.

- Značio bi nam otpis duga za porez i doprinose na minimalac koji je država isplatila - kaže Tatjana Momčilović, izvršna direktorka Opšteg udruženja samostalnih preduzetnika i zanatlija Niš.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Maja

06.07.2020. 10:34

Zaposleni su i dobili nešto od države za razliku od nezaposlenih , koji su više godina na birou rada i u teškoj su materijalnoj situaciji , oni nisu dobili ni dinara . Nisu dobijali nikakvu pomoć za razliku od penzionera i zaposlenih .

Иронија шупље демагогије

06.07.2020. 13:31

Сваки дан видимо како су ове "ингениозне и успешне мере", давања наше лове из буџета "предузетницима", показује на примеру Хачинсона, Горења, Драксхајмера и сотоина других који су онако без икаквог помена у "препоштеним и слободним " метијима, отпустили већ хиљаде радника. А јесен још није ни почела, кад ћемо имапти нажалост прилике, да видимо на шта су се тачно бациле (тј. покрале,да будемо прецизнији) стотине милиона евра наших пара, док грађани треба "да пасу траву"...