');
Blic Biznis Vesti

U NEMAČKOJ MASOVNO OSTAJU BEZ POSLA! Samo u junu na biro je prijavljeno skoro 3.000.000 ljudi

Nemački ekspert Roland Berger upozorava da bi u Nemačkoj, usled krize zbog pandemije korona virusa, broj nezaposlenih mogao dostići i pet miliona.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
celik profimedia-0311044623 Foto: Profimedia
celik profimedia-0311044623

U junu, prema aktuelnim podacima, u Nemačkoj je birou rada prijavljeno 2,853 miliona nezaposlenih.

Foto: Tanjug/AP

"Verujem da postoji opasnost da dođemo do broja od pet miliona nezaposlenih", kazao je Berger tokom diskusije i dodao da očekuje stopu nezaposlenosti od deset odsto. To je, kako je ocenio, ogromna pretnja po nemačku privredu.

Šef Socijaldemokratske partije (SDP) Norbert Valter Borjans smatra da je i aktuelni broj nezaposlenih previsok.

Pročitajte još

Kazao je da ne treba „prizivati“ đavola, dodajući da se mnogi bave time da li će Nemačka biti pogođena drugim talasom epidemije, dok se vlada bori za svako radno mesto.

Tokom diskusije su učesnici, među kojima su bila i lica koja su tokom pandemije dobila otkaz, ustvrdili da mnoge firme koriste korona krizu kao izgovor za smanjenje broja zaposlenih.

Ni našim građanima koji žive i rade u ovoj evropskoj ekonomiji nije nimalo lako. Oni koji su zadržali posao tokom pandemije razmisliće o tome da li da se odmaraju u Srbiji. S druge strane, oni koji su se posle pauze od marta do maja, nadali povratku na posao, a imaju dvojna državljanstva, sada se ponovo vraćaju u otadžbinu.