');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Korona zatvarila granicu unutar zemlje posle 100 GODINA: Poslednji put je to urađeno tokom pandemije španskog gripa

Granica između dve australijske države sa najviše stanovnika biće zatvorena od sutra na neodređen period, saopštio je danas premijer Viktorije Danijel Endruz posle izbijanja epidemije virusa korona u njegovoj državi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200406 epa bianca de marchi sydney Di018522883 preview Foto: BIANCA DE MARCHI / EPA;
20200406 epa bianca de marchi sydney Di018522883 preview

Ovo će biti prvo zatvaranje granica sa susednim Novim Južnim Velsom u prethodnih 100 godina. Zvaničnici su to prethodni put uradili 1919. godine tokom pandemije španskog gripa.

Broj slučajeva kovida-19 u Melburnu, glavnom gradu Viktorije, porastao je tokom prethodnih dana, a vlasti su proglasile striktne mere socijalnog distanciranja u 30 predgrađa, a devet stambenih blokova stavile pod potpunu blokadu.

Pročitajte još

Ova država registrovala je 127 novih slučajeva zaraze od juče, što je najveći dnevni rast od početka pandemije. Zabeležen je i jedan smrtni slučaj, prvi posle više od dve sedmice, pa je ukupan broj preminulih od virusa korona 105.

Zatvaranje ove unutrašnje granice u Australiji nanijeće udarac ekonomskom oporavku zemlje, koja se kreće ka prvoj recesiji u prethodne blizu tri decenije.

Endruz je rekao da je odluka o zatvaranju granice donesena zajedno sa australijskim premijerom Skotom Morisonom i premijerom Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan.

Druga preostala unutrašnja granica Viktorije, sa državom Južna Australija, zatvorena je ranije. Čitava Australija do sada je registrovala nešto manje od 85.000 slučajeva zaraze.

BONUS VIDEO Razbijanje mitova o koroni