Amfilohije: Crkva otvorena za dijalog, ali vlast je navikla na monolog 1Mitropolit Amfilohije Foto: BETA/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/DS)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je Crkva otvorena za dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, ali je vlast u Crnoj Gori ta koja je navikla na monolog.

„Mi smo otvoreni za dijalog, Crkva je po svojoj prirodi crkva dijaloga. Oni su uveli monolog, a navikli su to od svojih učitelja“, rekao je Amfilohije u nedelju uveče u internet litiji Radija Svetigore, poručujući da se ipak nadaju da će Skupština, koja radi do 31. jula, ukinuti „sporne odredbe zakona“, prenosi Pobjeda.

On je naveo da vlast u isto vreme priprema izbore i koristi virus da ostane na vlasti.

Amfilohije je istakao da se ne bi iznenadio da veliki broj onih koji su dosad glasali za ovu vlast, nadajući se da će raditi pravedno i donositi dobre zakone, to prestanu da čine na predstojećim izborima.

„Predsednik je rekao da će pobediti Srpsku pravoslavnu crkvu. Kako da pobedi Crkvu Božju? Crkva pobeđuje, pobeđuje pravda, ljubav“, poručio je on.

Govoreći o privremenoj obustavi litija i molebana, on je kazao da su im glavni razlog za to zdravstvene mere.

Za usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola Amfilohije je kazao da je time priznata „sodomija kao zakon ljudski“, ocenivši da je takvo registrovanje „skrnavljenje jedne od najvećih svetinja, a to je svetinja braka“.

On je naveo da uvođenje takvog zakona i „ozakonjenje abortusa“ ne smatra ništa boljim od „ovoga zakona protiv kojeg ratujemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari