Najnovije vesti
Vesti Svet
DAN POSLE IZBORA U HDZ-u euforija, u SDP-u potop: Plenković zadovoljan, Bernardić "spreman da ode"

DAN POSLE IZBORA U HDZ-u euforija, u SDP-u potop: Plenković zadovoljan, Bernardić "spreman da ode"

Andrej Plenković i HDZ pobednici su parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, podaci su Državne izborne komisije. Do 2.00 časa iza ponoći prebrojano je više od 98 odsto glasova i HDZ je osvojio 66 mandata, dok je SDP-ova Restart koalicija, u čiji prilog su išle predizborne ankete, doživela debakl i osvojila samo 41.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Izbori u Hrvatskoj Foto: ANTONIO BAT, DANIEL KASAP / EPA;
Izbori u Hrvatskoj

Rezultati

HDZ je na izborima osvojio 66 mandata, dok je SDP-ova Restart koalicija osvojila 41. Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret dobili su 16 mandata.

Foto: Antonio Bat / EPA;

"Indeks" navodi da, suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje nove vlade.

"Most" je osvojio osam mandata, a platforma okupljena oko stranke "Možemo" sedam, uglavnom u Zagrebu. U hrvatski Sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke "Pametno".HNS je osvojio jedan mandat, kao i Radimir Čačić sa reformistima.

Pročitajte još

Na izbore je izašlo 46,68 posto birača, pokazuju podaci Državnog izbornog poverenstva. Na osnovu podataka sa 96 posto obrađenih biračkih mesta, na izbore je izašlo 1.661.359 birača.

Manjine

Na izborima održanim u nedelju u Hrvatskoj, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasova. Pored njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2.010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178).

Evo kako su kandidati reagovali na rezultate i šta je svaki od njih poručio.

Plenković: Svim srcem za Hrvatsku

Andrej Plenković
Foto: Antonio Bat / EPA;
Andrej Plenković

Aktuelni premijer i predsednik pobedničkog HDZ-a zahvalio je svima koji su glasali za njegovu stranku i ocenio da je demokratija kad građani iskažu volju u kom smeru žele da ide država.

- Ovaj rezultat obavezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Sutra ujutro krećemo svi zajedno kao i do sada svim srcem da radimo za Hrvatsku - rekao je Plenković.

Bernardić: Ne bežim od odgovornosti

Davor Bernardić
Foto: DANIEL KASAP / EPA;
Davor Bernardić

Davor Bernardić, šef SDP-a koji je osvojio 41 mandat, priznao je sinoć poraz te stranke i loš rezultat na parlamentarnim izborima, čestitao Plenkoviću na pobedi i izrazio spremnost da napusti lidersku funkciju.

- Ne bežim od odgovornosti i spreman sam da odem, a o tome ćemo razgovarati sutra, dodao je on.

Škoro: Valja biti realan

Miroslav Škoro
Foto: DANIEL KASAP / EPA;
Miroslav Škoro

Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je sinoć da je zadovoljan trećom pozicijom na izborima i čestitao HDZ-u.

- Verujem da ima onih koji su očekivali više, nekakvo čudo, ali politika je stvar u kojoj valja biti realan. Ovih 15 mandata su dobar pokazatelj da smo na pravom smeru, da su birači to prepoznali i da se nalazimo na prekretnici, te da Hrvatski sabor neće biti više nikada isti i da će se čuti puno više različitih mišljenja- rekao je Škoro obraćajući se u izbornom štabu.

On je naveo da treba priznati da su se ovi izbori odvijali u, kako je rekao, atmosferi neizvesnosti, straha, bilo je, kazao je, i određenih neregularnih radnji. Škoro tvrdi i da je jedna članica posmatrača tog pokreta doživela fizičko zlostavljanje.

On je čestitao pobedničkom HDZ, uz poruku da ta stranka sada ima istorijsku priliku da pokaže da li će nastaviti da vlada kao do sada ili će se promeniti i biti, kako je rekao, ono što bi trebalo da budu, suverenistička stranka.

Pročitajte još

Pupovac: Očekivano, ali i iznenađujuće

Milorad Pupovac
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Milorad Pupovac

Rezultati izbora su delimično očekivani, ali i delimično iznenađujući, izjavio je sinoć predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

-Bilo je vidljivo da se HDZ oporavlja zadnjih desetak dana, ali da će Restart koalicija proći ovako loše, to nije bilo vidljivo. U celini gledano imaćemo težak Sabor, ocenio je Pupovac.

Na pitanje hoće li SDSS ići u koaliciju s HDZ-om, Pupovac je odgovorio da će njegova stranka pričekati ukupne rezultate.

-HDZ je očuvao političku snagu u političkom životu koja mu pruža mogućnost da formira koaliciju, rekao je on i dodao kako SDSS u ovom trenutku ne razmišlja o postavljanju uslova HDZ-u, već isključivo o svojim izbornim rezultatima.

Pernar i Sinčić ispod cenzusa

Ivan Pernar
Foto: Antonio Bat / EPA;
Ivan Pernar

Opozicioni Živi zid i koalicija "Dosta pljačke" na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nisu osvojili nijedan mandat, pokazali su rezultati Državnog izbornog poverenstva (DIP).

Koalicija "Dosta pljačke", čine Živi zid i stranke Promijenimo Hrvatsku, Nezavisna lista Stipe Petrine, Hrvatska stranka Stjepana Radića, Akcija mladih, Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, kao i stranka Ivana Pernara.

- Došli su rezultati anketa i po tim rezultatima ja ne ulazim u Sabor – rekao je Pernar u video snimku objavljenom na “Jutjubu”.

-Nisam tužan, nisam ljut, jednostavno smatram da narod treba imati onakvu vlast kakvu zaslužuje, odnosno kakvu želi. Narod očito smatra da su drugi bolji od mene… …Pravo je naroda da misli šta god hoće... ...Više u Saboru se moj glas neće čuti – zaključio je Pernar.

Pernar je srpskoj javnosti poznatiji kao partner Boška Obradovića, koji ga je i ugostio u srpskom parlamentu.

Na prošlim izborima, kada su Ivan Velibor Sinčić i Ivan Pernar bili zajedno u Živom zidu, straka je imala osam mandata. Pernar je svoj poslanički mandat obeležio raznim performansima u saboru, zbog kojih ga je obezbeđenje gotovo uvek iznosilo iz sale.