Kontrola u vozilima javnog gradskog prevoza: KO se vozi bez maske neka spremi 5.000 dinara

Š. Marović

06. 07. 2020. u 06:33

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kažnjavanje nesavesnih građana

Контрола у возилима јавног градског превоза: КО се вози без маске нека спреми 5.000 динара

Foto: I. Marinković

KONTROLA poštovanja odluke nošenja maski u javnom gradskom prevozu počinje danas, a sprovodiće je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja uz asistenciju Komunalne milicije. Vlada je odredila kaznu od 5.000 dinara za svakog pojedinca koji bude kršio meru obaveznog korišćenja maski u vozilima GSP.

- Pre devet dana je doneta preporuka da se nose maske u gradskom prevozu i zaista ih većina građana koristi - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Nažalost, uvek ima ona manjina koja misli da je pametnija od epidemiologa i zbog njih su morale da budu donete kaznene mere. U svim našim autobusima imamo kamere zbog bezbednosti putnika i vozača, te iz našeg Operativnog centra možemo da vidimo da li u nekom autobusu ima ljudi bez maske. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je nadležna za kažnjavanje, jer je reč o zdravstvenom propisu, a Komunalna milicija će asistirati u tom poslu.

INCIDENTI VOZAČI - GRAĐANI PRETHODNIH dana dogodilo se nekoliko incidenata u vozilima javnog gradskog prevoza, pošto su određeni građani negodovali jer im vozači GSP nisu dali da uđu u vozilo bez maske. U nekoliko slučajeva došlo je i do fizičkog kontakta, ali, na svu sreću, težih povreda nije bilo.

Takođe, skoro 10.000 ugostiteljskih objekata tokom protekle noći poštovalo je odluku Kriznog štaba da zbog širenja virusa korona u prestonici od 23.00 do 6.00 ne obavljaju svoje delatnosti, dok u svega dva slučaja odluka nadležnih nije ispoštovana.

- Juče je bio prvi dan sprovođenja novih mera, a mi smo kontrolisali rad više od desetak hiljada ugostiteljskih objekata - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Vlasnici svega dva bara u Zemunu i Skadarliji pravdali su se da nisu znali da je ta odluka stupila na snagu, što je nemoguće, te radnje su odmah zatvorene i napisane su prijave za kršenje komunalnog reda. Vlasnici tih barova treba da znaju i to da su poslate prijave MUP-u, jer osim što su prekršili komunalni red, ugrozili su i zdravlje Beograđana, pa odgovaraju krivično po Zakonu o zaštiti zdravlja građana.

Vesić se zahvalio vlasnicima ugostiteljskih radnji koji su pokazali odgovornost i ispoštovali donesene mere.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Lili Vu

06.07.2020. 08:44

HaHaHa.... Kontrola bi samo funkcionisala kada bi Policija pratila Kontrolore jer u Srbiji nikad ne znas ko ce kako da te klepi ! A ovo sto salju zene i penzionere da kontrolisu... to nece funkcionisati; oni jadni za platu samo projure kroz autobus i fertig !!!!!

masterchief

06.07.2020. 09:43

Хоће ли се контролисати и рад клима у аутобусима?

milovan

06.07.2020. 09:45

A kada su mene odzeparili u autobusu na liniji 65 kamere bas nisu radile.

NARODE NAS...

06.07.2020. 10:26

...DA LI JE MOGUCE DA CE VAS KAZNE NATERATI DA SE PONASATE KAKO NAM STRUKA I ZAKON NALAZU?AKO JE TAKO....?STRUKO I ZAKONE....NE PROPISUJTE NISTA!SLOBODNO NEKA MI SE JAVE TI MIRNI I POSLUSNI GRADJANI,U OVOM SLUCAJU,STANOVNICI PRESTONICE,KOJI SU MIRNI SAMO KADA IM JE PISTOLJ NA SLEPOOCNICI....NEKA SLOBODNO POKUSAJU DA ME UBEDE I DOKAZU DA SU MIRNI I POSLUSNI...?NE PROPISIVANJEM MERA,DRZAVA I GRAD,PRODUZICE AGONIJU NOVCANIKA I DZEPA,TAKO DA CE GLAD NASTUPITI KASNIJE!NEMINOVNO,U PUTU JE...DOLAZI....