Morali da isključe struju, a osiguravajuća kuća traži zapis video-nadzora

U poplavama pre desetak dana oštećeno je oko 1.200 stambenih objekata u 27 lokalnih samouprava u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode. Procena štete još nije završena. U ariljskom kraju, pored poljoprivrednih kultura i nekoliko stotina stambenih i industrijskih objekata, našlo se na udaru nabujale Moravice.

Porodici Glišić poplavljeni su stambeni, ali i poslovni objekti. Proizvodnju čarapa obnoviće tek kada u potpunosti renoviraju objekte i repariraju mašine, a to može potrajati i mesecima.

Živko Glišić, proizvođač čarapa iz Arilja, pita se da li je ljudski faktor odozgo potekao, od Ivanjice – zbog brane koja se pravi na Divljaci do Klisure.

"Ipak je to po meni nečija nemarnost. Nikad nije bilo da je ovde plavilo", istakao je Glišić.

Glišići nisu pokriveni osiguranjem, ali Pećinari jesu. Zbog poplavnog talasa morali su da isključe struju, a osiguravajuća kuća traži zapis video-nadzora, a šteta je oko 20 miliona dinara.

"Ali sama šteta od poplava nije samo ta, nego je šteta i u smislu proizvodnje, koja neće moći da radi tri-četiri nedelje", kaže Nemanja Pećinar, proizvođač tekstila iz Arilja.

Mutavdžićima je Moravica pričinila štetu od 70 miliona dinara, a uzrok poplave, pored brane koja se gradi u Klisuri, jeste i neadekvatno održavanje rečnog korita.

Privrednik iz Arilja Ivan Mutavdžić kaže da su korita puna šljunka, i mora da se očisti i do 1.500 kubnih metara šljunka.

U čijoj je nadležnosti izgradnja brane 

Izgradnja brana nije u nadležnosti Opštine, kaže predsednik Opštine Arilje.

"Postoje stručne službe koje su dolazile. Tu su isto snimali. Tako da ćemo verovatno mi u toku narednih sedam, osam, deset dana imati tu informaciju. Ja lično ne mogu da procenjujem čija je krivica", kaže Miloš Nedeljković, predsednik Opštine Arilje.

U Ljuboviji se radi na otklanjanju posledica poplave, koja je ugrozila funkcionisanje saobraćaja za stanovništvo i privredu.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kaže da će najkasnije do kraja godine, a pretpostavlja i mnogo ranije, most biti izgrađen.

"Dodatno, ono što jeste važno, Kancelarija za javna ulaganja Vlade mora da radi na regulaciji reke, sa drugim institucijama i mi ćemo to uraditi", rekla je Mihajlovićeva. 

Neophodno je i odgovornije ponašanje prema rekama, koje mnogima služe kao deponije. A zbog toga efekti poplavnog talasa dobiju još veću razornu moć.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво