05. jul  2020. 22.45  →  23.59 | Izvor: Tanjug

Pupovac: Rezultati izbora očekivani, ali i iznenađujući

ZAGREB -

Rezultati izbora su delimično očekivani, ali i delimično iznenađujući, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

"Bilo je vidljivo da se HDZ oporavlja zadnjih desetak dana, ali da će Restart koalicija proći ovako loše, to nije bilo vidljivo. U celini gledano imaćemo težak Sabor", ocenio je Pupovac, prenosi Hina.

milorad pupovac jpg

Na pitanje hoće li SDSS ići u koaliciju s HDZ, Pupovac je odgovorio da će njegova stranka pričekati ukupne rezultate.

"HDZ je očuvao političku snagu u političkom životu koja mu pruža mogućnost da formira koaliciju", rekao je on i dodao kako SDSS u ovom trenutku ne razmišlja o postavljanju uslova HDZ, već isključivo o svojim izbornim rezultatima.

Pupovac je komentarisao i eventualnu saradnju s Domovinskim pokretom koji predvodi Miroslav Škoro.

"Bilo je mnogo njihovih kampanja protiv mene. Bilo je mnogo otrovnih poruka koje su poslane, ali pričekat ćemo što je realno moguće ulaziti u koaliciju ili ne", zaključio je Pupovac.

Analitičari:Plenković glavni adut pobede HDZ-a

Aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković bio je glavni adut za ubedljuvu pobedu HDZ-a na parlamentarnim izborima, a prema najnovijim rezultatima, najjača hrvatska stranka moći će vlast da formira uz podršku manjina, bez neugodne koalicije sa otpadnicima iz svojih redova okupljenim oko Miroslava Škore, dok je najveći gubitnik sigurno SDP Davora Bernardića, ocenjuju hrvatski analitičari.

Pernar i Sinčić ostali ispod cenzusa

Opozicioni Živi zid i koalicija "Dosta pljačke" na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nisu osvojili nijedan mandat, pokazali su rezultati Državnog izbornog poverenstva (DIP).

Koaliciju "Dosta pljačke", čine Živi zid i stranke Promijenimo Hrvatsku, Nezavisna lista Stipe Petrine, Hrvatska stranka Stjepana Radića, Akcija mladih, Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, kao i stranka Ivana Pernara.

Pernar je srpskoj javnosti poznatiji kao partner Boška Obradovića, koji ga je i ugostio u srpskom parlamentu.

Na prošlim izborima, kada su Ivan Velibor Sinčić i Ivan Pernar bili zajedno u Živom zidu, stranka je imala osam mandata.

Pernar je svoj poslanički mandat obeležio raznim performansima u saboru, zbog kojih ga je obezbeđenje gotovo uvek iznosilo iz sale.

Marketinški stručnjak i analitičar Krešimir Macan kaže da je HDZ uspeo da uveri birače da je bitno ko će ih voditi u ovim izazovnim kriznim vremenima.

"Rekli su u krizi se poznaju lideri i to su potvrdili birači. Imali su lidera, kampanju i odradili do kraja teren. To je sve nedostajalo Restartu i obilo im se o glavu jer su išli 'sigurno'", rekao je Macan za sarajevski portal Kliks analizirajući po svemu uverljivu pobedu HDZ-a.

Prema njegovim rečima, platforma "Možemo" je narastao kod nezadovoljnih u Zagrebu i šire, kako zemljotresom tako i drugim stvarima koje ne funkcinišu na levici.

Komentarišući rezultat Mosta nezavisnih lista, Macan je rekao da je ta stranka odradila odličnu kampanju.

Domovinski pokret pevača Miroslava Škore ima dobar rezultat, dodaje, ali ispod njihovog očekivanja i s ovim rezultatom HDZ-a nema toliki pregovarački potencijal.

"Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom su zajedničkom koalicijom svaki zasad osvajaju po mandat. I za kraj izgleda da je Dragan Čović i birači HDZ-a iz Bosne i Hercegovine održali obećanje Andreju Plenkoviću i da su odradili sva tri mandata iz dijaspore. Kad tako odradite do detalja pobeda mora biti vaša", zaključio je Macan.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić kaže da je za sve, sasvim sigurno i za HDZ-ovce, ostvareni rezultat te stanke na današnjim izborima bio iznenađujući.

"Po meni, potvrdilo se da su bila presudna dva sučeljavanja između Andreja Plenkovića, koji se pokazao neprikosnovenim političkim liderom u Hrvatskoj u odnosu na Davora Bernardića. Najveće iznenađenje je pak porast koalicije Možemo i Mosta koju su svi otpisivali uoči ovih izbora. Mostu je život udahnuo Mostarac Nino Raspudić pokazujući se političkim kapitalcem. Sada će Plenkoviću biti puno jednostavnije da sastavi novu vladu", rekao je Krešić.

Prema informacijama sarajevskog portala sva tri mandata dijaspore iz BiH otišla su HDZ-u.

Kao razlog toga Macan i Krešić vide u mobilizaciju HDZ-a BiH i podele Mosta i Domovinskog pokreta na dve liste.

Tagovi
Srodne vesti