Sindikat lekara demantovao Vučićeve navode

Sindikat lekara demantovao je navode koje je izrekao predsednik države Aleksandar Vučić tokom intervjua na Radio-televiziji Srbije.
Sindikat lekara demantovao Vučićeve navode
Foto: Pixabay
Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina, tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji je predsednik Rade Panić.
 
"Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 kliničkih ventilatora", navodi se u demantiju sindikata, prenosi nova.rs.
 
Navodi se da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigde ne vide.
 
Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar "stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja”, tvrdeći da je sasvim proverljivo da je u pazarsku bolnicu poslato "maksimum devet lekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari".
 
Vučić je u gostovanju na RTS takođe obavestio građane da je njegova Vlada "izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za pet miliona evra podigli u Novom Pazaru", mada u Sindikatu tvrde da je "prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata".
 
Predsednik je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno uložila još 6 miliona evra u pazarsku bolnicu.
 
"Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU", poručuju iz Sindikata.
 
Sindikat lekara je demantovao je kao neistine skoro čitav nastup predsednika koji se odnosio plate medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.
 
"Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Poslednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo dodatak na platu. Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. 'stimulaciji', koja se vezuje za rad za vreme epidemije", navodi se.
 
Kako ukazuju, domašaj dodatka na platu se umnogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno – oboleli zdravstveni radnik ne dobija "povećanje" od 10 odsto, zdravstveni radnik kome je naložena mera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 odsto povećanja, lekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman deo posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak, navodi se u demantiju Sindikata. 
  • pera

    06.07.2020 13:59
    jel u tom sindikatu nisu lekari heroji, ili su ipak to djilasovi placenici jer imaju svoje ja ?
  • Mile

    06.07.2020 08:30
    E, ovako izgleda kada svoju vladavinu zasnivas na lazi i zadesite pandemija.
  • Perica

    06.07.2020 07:40
    Laz do lazi.
    Laz je model koji ovu vlast drzi na politickosceni. Problem je sto sada te lazi ugrozavaju zivote gradjana i ni samo politicki folklor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.