Državna izborna komisija objavila prve rezultate, HDZ ubedljivo vodi 1Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Državna izborna komisija (DIP) objavila je večeras prve nepotpune rezultate po kojima vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvaja čak 69 mandata, ali je reč o rezultatima na malom broju prebrojanih glasova.

Na osnovu 22,95 odsto obrađenih glasova, opoziciona koalicija levog centra Restart koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) osvaja 44 mandata.

Desničarski Domovinski pokret je treća politička snaga i osvaja 15 mandat.

Po četiri mandata zasad imaju stranka desnice Most i zeleno-leva koalicija Možemo.

Po ovim rezultatima, po jedan mandat osvajaju i stranke centra Reformisti i Hrvatska narodna stranka, kao i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus.

Novi rezultati objavljuju se na 15-tak minuta, kako se obrađuju glasovi, a pouzdaniji se očekuju posle 23 sata kada će biti obrađen značajniji broj biračkih mesta.

I ove rezultate HDZ je dočekao veselo u svom izbornom štabu, a među stranačke simpatizere već je došao i premijer i šef stranke Andrej Plenković, koji ne nosi zaštitnu masku, kao ni većina okupljenih.

I prve izlazne ankete, objavljene po zatvaranju birališta u 19.00, pokazale su da je relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja osvaja 61 mandat.

Veliko iznenađnje je slabiji rezultata od očekivanog opozicione koalicije levog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja osvaja 44 mandata.

Predizborne ankete predviđale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobedu SDP.

Prema izlaznim anketama, treća snaga je desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škore sa 16 mandata.

U Sabor ulaze još i desni Most s osam manadata, a isto toliko osvaja i levo-zelena koalicija Možemo.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem Saboru će imati tri mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

Izlaznim anketama nisu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja je birala svoja tri poslanika u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Državna izborna komisija počeće od 21 sat da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23 sata očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,9 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Za formiranje većine potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

Izlaznost na izborima u Hrvatskoj do 16.30 oko 34 odsto, malo manja nego pre četiri godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari