Vrhovi francusko-belgijskog stripa 1

Džeremaja i Kurdi “odmaraju”, Komanča u akciji – bio je naslov kojim smo nedavno, u ovoj rubrici, odjavili serijal “Džeremaja” Hermana Ipena (17. jul 1938), koji je “Čarobna knjiga” kompletirala u 12 albuma, odnosno 36 epizoda (između 2013. i 2020).

Pravdoljubivi, brzopleti i naivani Džeremaja i njegovog sapu(a)tnik, cinični “otpadnik” koji gleda svoja posla, Kurdij Maloj samo “odmaraju” jer se 37. epizoda (“La Bęte”) pojavila na francuskom u septembru 2019, pa pretpostavljamo da će, u jednom momentu, “ČK” nastaviti da objavljuje njihove avanture, koliko i autor, Herman Ipen.

Elem, Ipenov “trag” u sferi stripa nastavlja se u ovoj izdavačkoj kući, sada u “četiri ruke”, kroz najuspešniju kolaboraciju dvojice Belgijanaca (nakon što su se već isprobalu u avanturističkom strip-srijalu “Bernar Prins”) koji su, nesporno, obeležili istoriju devete umetnosti.

Ni mesec dana nije prošlo od 12, oproštajnog, zasad, albuma “Džeremaje”, a već se pojavio prvi, od pet planiranih, albuma “Komanče”, koju su zajedničkim snagama izgurali Herman i Greg (Mišel Renije, 5. maj 1931 – 29. oktobar 1999), u periodu između 1969. i 1980. godine. Osim 10 epizoda sa njihovim potpisom, “ČK” će objaviti i pet narednih epizoda koje je Greg realizovao sa Mišelom Ružom.

“Komanča 1” (“Red Dast”, “Ratnici beznađa” i “Vukovi Vajominga”) otvaraju, dakle, novo “čitanje” ovog vesterna, u prevodu s francuskog Vladimira D. Janković, koji je isti posao odradio i u “Džeremaji”.

Komanča, naslednica ranča “Tri šestice”, daje sve od sebe da opstane. Hrabrost te mlade žene čvrstog karaktera, međutim, nije dovoljna da sačuva imanje od najavljenog bankrota. Jednog dana, niotkuda, pojavljuje se izvesni Red Dast. Povedena tihom snagom tog neznanca, Komanča ga upošljava da vodi ranč. Kako bi se suočio sa opasnostima i tuđom pohlepom, on unajmljuje pomoćnike.

Njihovi pravi karakteri otkrivaće se postepeno u avanturom nabijenim epizodama ovog izvanrednog vesterna, smeštenog u Vajoming 19. veka. “Komanča” se u svom žanru ističe ponajpre smelim, ekspresivnim Hermanovim crtežom. Uz “Bluberija” (Žan Žiro) i Džerija Springa (, ovo ostvarenje stoji među najprepoznatljivijim vestern stripovima frankobelgijske škole stripa.

Isti izdavač nastavio je i serijal “Asteriks” Gošinija i Uderca, objavivši istovremeno sa “Komančom” i šestu knjigu ovog “francuskog nacionalnog blaga” koje odavno već zauzima počasno mesto u svetu devete umetnosti i zaista ne postoji generacija čitalaca kojoj je potrebno objašnjavati ko su protagonisti tog stripa.

Između korica rečenog albuma su, takođe, tri epizode – “Asteriks u Helveciji” (16),”Grad bogova” (17) i “Cezarove lovorike” (18), što najnestrpljivijim fanovima smanujuje čekanje na još tri knjige – sedmu, osmu i devetu, čime će biti kompletiran magnum opus (u 12 knjiga) dvojice velikana francuskog i svetskog stripa.

“ČK” je, u međuvremenu, objavila i 37. epizodu (album u mekom povezu) “Asteriks na trci kroz Italiju” sa potpisom novog tandema Feri – Konrad (Žan Iv Feri, Didije Konrad), koji je od 2013. preuzeo rad na “Asteriksu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari