Moto sport

Buran start sezone 2020. Formule 1: Botasu tron, devet odustajanja

Buran start sezone 2020. Formule 1: Botasu tron, devet odustajanja
Foto: Tanjug/AP | Spektakl i pobjeda Botasa u Austriji

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobijedio je na Velikoj nagradi Austrije, kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1, a sjajan rezultat u nedjelju je ostvario i Lando Noris u Meklarenu, koji je kroz cilj prošao kao treći.

Tačnije, odmah nakon Botasa preko startnociljne ravnine je prošao njegov timski kolega iz Mercedesa i aktuelni šampion Luis Hamilton, ali je Britanac kažnjen sa dodatnih pet sekunde zbog sudara sa Danijelom Albonom iz Red bula.

To je poguralo Šarla Leklera iz Ferarija na drugu poziciju, a Norisova četvrta pozicija zahvaljujući najbržem krugu trke mladog vozača Meklarena pretvorila se u treći stepenik pobjedničkog podijuma na stazi "Red bul ring", što mu je najveći uspjeh u karijeri.

Botasu je ovo osma pobjeda u karijeri, a u Austriji je vodio od početka do kraja trke.

Uprkos dominaciji Mercedesovih bolida, trka nije bila nezanimljiva, a obilovala je incidentima i preokretima. Bezbjednosno vozilo je tri puta izlazilo na stazu, a čak devet vozača nije završilo trku.

Među njima je bio i jedan od favorita, Maks Ferstapen, koji je zbog kvara na bolidu odustao u 11. krugu, a da stvari budu gore po domaću ekipu, drugi vozač Albon bio je na pragu druge pozicije, ali je oštećenje iz kontakta sa Hamiltonom bilo preveliko pa je i on ispao.

Stvari uoči trke nisu izgledale dobro za Ferari jer su u kvalifikacijama skoro sekundu bili sporiji od svojih prošlogodišnjih rezultata na ovoj stazi, ali i od najljućeg rivala Mercedesa. Lekler je sjanom vožnjom i preticanjima donio ekipi dosta bodova, a sa druge strane Sebastijan Fetel, kojem je ovo zadnja sezona sa ekipom iz Maranela, uprskao je stvar kada se pri preticanju okrenuo na stazi pa je na kraju trku završio kao deseti, osvojivši samo bod. Konačan poredaak je na kraju bio: 1. Valteri Botas, 2. Šarl Lekler, 3. Lando Noris, 4. Luis Hamilton, 5. Karlos Sainc, 6. Serhio Perez, 7. Pjer Gasli, 8. Esteban Okon, 9. Antonio Đovinaci, 10. Sebastijan Fetel, 11. Nikolas Laifi. Trku nisu završili Maks Ferstapen, Danijel Rikardo, Lesn Strol, Kevin Magnusen, Roman Grožan, Džordž Rasel, Kimi Raikonen, Alseksander Albon i Danil Kvjat.

Naredna trka je za sedam dana na istom mjestu, samo što će se ovaj put zvati Velika nagrada Štajerske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije