TRAMP OPET ŠOKIRA SA KORONOM: 99 odsto slučajeva virusa u SAD "potpuno bezopasno"!
Foto: EPA / Doug Mills / POOL

opasno

TRAMP OPET ŠOKIRA SA KORONOM: 99 odsto slučajeva virusa u SAD "potpuno bezopasno"!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp najavio je u govoru povodom Dana nezavisnosti pobedu protiv "radikalne levice" i istakao da zemlja napreduje u borbi protiv korona virusa, u trenutku dok se u toj zemlji beleže rekordni porasti broja novoobolelih, prenose svetski mediji.

Tramp je na svečanosti ispred Bele kuće, kojoj su prisustvovali pripadnici voske i medicinari sa prve linije fronta, ocenio da je 99 odsto slučajeva korona virusa u SAD "potpuno bezopasno".

On je ponovio da Kina mora da "snosi punu odgovornost" jer nije sprečila širenje virusa, prenosi BBC.

Izrazio je uverenje da će SAD imati rešenje u vidu terapije ili vakcine "daleko pre kraja godine".

Tramp je u govoru osudio nameru demonstranata da se uklone spomenici istorijskim ličnostima kao "pokušaje da se unište SAD" i ponovio optužbe na račun "radikalne levice".

"Na putu smo da porazimo radikalnu levicu, anarhiste, agitatore, lopove i ljude koji, u mnogim slučajevima, apsolutno nemaju pojma šta rade. Nikada nećemo dozvoliti ljutoj bandi da sruši naše statue, izbriše našu istoriju i poučava našu decu", poručio je Tramp.

Američki predsednik je obećao da "ćemo zaštititi i očuvati američki način života, koji je počeo 1492. godine kada je Kolombo otkrio Ameriku".

"Uvek je bilo onih koji su lagali o poršlosti da bi zadobili moć u sadašnjosti, onih koji lažu o našoj istoriji, koji žele da se stidimo onoga što smo", rekao je Tramp, dodajući da je njihov cilj razaranje.

Sličnu poruku on je uputio i tokom proslave Dana nezavisnosti u u petak uveče u Maunt Rašmoru u Južnoj Dakoti, kojoj su se protivili američki starosedeoci koji tu smatraju da im je taj deo zemlje ukraden pre više od jednog veka.

Uprkos tome što su zvaničnici pozivali Amerikance širom zemlje da izbegavaju gužve i ograničae proslave praznika, Tramp je u Vašingtonu organizovao veliku proslavu "Pozdrav Americi", sa preletom vojnih aviona i velikim vatrometom.

Na Nacionalnom molu u Vašingtonu se međutim okupio manji broj ljudi nego tokom prošlogodišnje proslave 4. jula, a mnogi su nosili maske, prenela je agencija Asošijeted pres.

Nedaleko od mesta gde je Tramp govorio, održani su mirni protesti za rasnu jednakost, a demonstranti su prošetali blokiranim ulicama oko Bele kuće, trga "Životi crnaca su važni" i spomenika Abrahamu Linkolnu.

Predsednik je prethodno, u video poruci Amerikancima upućenoj povodom Dana nezavisnosti, rekao da je zemlja na putu do "izvanredne pobede" nad Kovidom 19 i da će "biti bolja neko ikada pre".

U mnogim delovima zemlje, vlasti su pokušale da ograniče masovna okupljanja nakon ubrzanog rasta broja slučajeva kovida-19, koji nije zabeležen ni tokom najsmrtonosnije faze pandemije tokom proleća, navodi Glas Amerike.

Broj potvrđenih slučajeva raste u 40 država, a u petak je oboren još jedan rekord - 52.300 novozaraženih za dan, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Na Floridi i Teksasu u subotu je ponovo zabeležen rekordan broj novozaraženih.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track