');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Evropa se udaljava od Amerike, a nedavno joj je zadala i BOLAN UDARAC: Od najbližih saveznika do RAZDORA koji postaje sve veći

Više od 70 godina Transatlantska alijansa služila je kao čvrst temelj evropske stabilnosti i podržavala vrednosti zapadnog poretka na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sada, u 2020. godini izgleda da se taj odnos ponovo razmatra na obe strane Atlantika, piše CNN.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
eu amerika Foto: Profimedia
eu amerika

Evropska unija odlučila je nedavno da zbog sve većeg širenja korona virusa u SAD isključi tu zemlju sa liste “bezbednih”, na kojoj su popisane države čiji će stanovnici moći da putuju u blok u sadašnjim uslovima pandemije.

EU je zbog korone isključila SAD sa liste "bezbednih zemalja"
Foto: Profimedia
EU je zbog korone isključila SAD sa liste "bezbednih zemalja"

SAD su isključene, ali se na kontroverznoj listi nalazi Kina – država iz koje je virus potekao – iako uz uslov aranžmana na osnovu reciprociteta.

Evropski zvaničnici insistiraju da njihova odluka nije bila politička, već u potpunosti bazirana na epidemiološkim dokazima, u nadi da će to umiriti američkog predsednika Donalda Trampa, koji je do sada u nekoliko navrata napadao blok. Privatno, međutim, neki smatraju da je Brisel mogao malo da “ušećeri pilulu” kako bi je američka javnost lakše progutala.

Pročitajte još

- U prošlosti možda nismo uključivali Kinu kako bi SAD bile srećne – rekao je neimenovani evropski diplomata za CNN.

Može delovati nategnuto da se ovaj incident gleda kao dokaz pukotina u transatlantskim odnosima, ali situacija se menja ako se on postavi u trenutni geopolitički kontekst. Nije tajna da se Vašington ovih dana manje zanima za evropske poslove, a dobro je poznato da evropske nacije aktivno traže veću diplomatsku autonomiju od Amerike, što posebno važi za 27 članica EU.

A jedan od načina na koji Brisel misli da se može distancirati od Vašingtona je saradnja sa Kinom, kao strateškim i ekonomskim partnerom, smanjujući tako oslanjanje na jednu od svetskih supersila razvijanjem odnosa sa drugom.

Pročitajte još

Ako se sagleda Trampovo odstupanje od Pariskog klimatskog sporazuma, iranskog nuklearnog dogovora, prebacivanje Nemačkoj da ne uplaćuje dovoljno u NATO budžet, povlačenje američkih trupa iz te zemlje i drugo, može se uočiti patern ponašanja zbog kojeg se EU može posmatrati kao da se svrstala na stranu Kine umesto svog najstarijeg saveznika. A svako prijateljstvo sa Pekingom bolan je udarac u ovom kontekstu.

- Znajući ono što znamo o kineskim podacima, kako se ona ponašala tokom pandemije, kao i stav Bele kuće, mislim da bi ih u nekom drugom svetu držali podalje – kaže diplomata.

Jedan neimenovani zvaničnik Brisela koji radi na spoljnoj politici EU kaže da je pomak sa Evrope kao geopolitičkog prioriteta počeo još u vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame.

Pomak sa Evrope počeo još u vreme Obame (L), a diplomatski krugovi smatraju da će se situacija dodatno pogoršati ako Bajden (D) izgubi predsedničke izbore
Foto: Shawn Thew / EPA;
Pomak sa Evrope počeo još u vreme Obame (L), a diplomatski krugovi smatraju da će se situacija dodatno pogoršati ako Bajden (D) izgubi predsedničke izbore

- Obama nije imao dubok interes kao njegovi prethodnici za Bliski istok, koji je geografski više evropski problem. On je pomerao svoje prioritete sa EU na Kinu i Aziju – istakao je taj izvor.

Međutim, dugogodišnji posmatrači Alijanse smatraju da je odnos bio zategnut protekle četiri godine, a da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko Tramp pobedi svog rivala Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru.

- Tramp smatra EU, a posebno Nemačku, ekonomskim i trgovinskim rivalom, što znači da se tenzije mogu očekivati ukoliko on osvoji drugi mandat – kaže Velina Čakarova sa austrijskog Instituta za evropsku i bezbednosnu politiku.

Pročitajte još

- Dok EU preduzima korake ka izgradnji snažnije autonomije na polju bezbednosti i odbrane, Tramp pokušava da potkopa te napore napadima na evropske članice NATO pakta, kao i putem ekonomskih i trgovinskih mera – dodaje ona.

Briselski zvaničnik kaže da je Trampov “prekid multilateralizma” po velikim međunarodnim pitanjima poput Irana, spojen sa preduzimanjem “manje odgovornosti u evropskoj bezbednosti”, ubrzao evropsko razmišljanje o udaljavanju od Amerike kako bi se “osamostalili na svetskoj sceni”.

Portparol Stejt departmenta je o potencijalnom zaokretu EU dalje od SAD rekao da dve strane dele “snažno, trajno partnerstvo zasnovano na zajedničkim demokratskim vrednostima i vladavini”.

- Ovo dugogodišnje partnerstvo je ključno dok koordinišemo nizom međunarodnih napora – rekao je on.

Prekinuo multilateralizam po velikim međunarodnim pitanjima - Donald Tramp
Foto: Chris Kleponis / EPA;
Prekinuo multilateralizam po velikim međunarodnim pitanjima - Donald Tramp

CNN je zatražio komentare na pitanje udaljavanja dva najstarija saveznika od brojnih zvaničnih evropskih institucija i diplomata sa obe strane Atlantika – većina je odbila da da izjavu, dok su je neki dali anonimno.

- Plesaćemo sa bilo kim ko je na podijumu za igru, ali ne treba biti genije da bi se videlo da evropsko-američko saradnja trenutno ne funkcioniše najbolje – rekao je jedan evropski diplomata.

Ni Bajdenova potencijalna pobeda na izborima ne bi obezbedila brz oporavak transatlantskih odnosa.

- Pitanje nije da li možemo odnose vratiti na staro, već da li možemo ubediti SAD da se ponovo priključe zapadnom poretku – ističe evropski diplomata.

Ni njegova izborna pobeda ne bi mnogo poboljšala odnose SAD i Evrope - Džozef Bajden
Foto: Eugene Garcia / EPA;
Ni njegova izborna pobeda ne bi mnogo poboljšala odnose SAD i Evrope - Džozef Bajden

Čak ni ako bi se Bajden vratio na politiku za Evropu iz Obamine ere, nema garancije da ga za četiri godine neće naslediti neko još radikalniji od Trampa, ukazuje CNN.

- Američki i evropski geopolitički zaokreti po pitanju Azije, Bliskog istoka i trgovine su već započeli. Razlika u ovom trenutku je što mi mislimo da bi Zapad trebao da zaokrene kao jedno… Temeljni preokreti koji se odvijaju u SAD verovatno će ostati i moraćemo da se prilagodimo i izvučemo iz odnosa najbolje što možemo. Te promene su strukturne i nisu zasnovane samo na jednoj osobi – kaže zvaničnik Brisela.

Sve ovo ne znači da transatlantski odnosi više neće biti važni, SAD će ostati važniji saveznik Evrope od Kine, ali je evropski plan o većoj saradnji sa Kinom naneo veliki udarac. Međutim, ovo hlađenje odnosa je samo dobra vest za one protiv kojih su se zapadne sile ujedinile pre ne toliko mnogo vremena, zaključuje CNN.

BONUS VIDEO Žestoke optužbe protiv Trampa u objavljenoj knjizi Džona Boltona