05. jul  2020. 11.09  →  21.22 | Izvor: Tanjug

Region: U BiH danas duplo manje novozaraženih u odnosu na juče, u Sloveniji još 21 osoba obolela

SARAJEVO, ZAGREB, PODGORICA -

U poslednja 24 sata u Kantonu Sarajevo registrovane su 42 novozaražene osobe, nakon što su obrađena 293 uzorka u laboratoriji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kantona Sarajevo, od 293 uzorka pozitivno je bilo 67 osoba, od kojih su 42 nova slučaja, a ostalo su retestirane ranije pozitivne osobe, navodi portal Klix.

sarajevo, miljacka

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 526 slučajeva korona virusa.

U BiH danas duplo manje novozaraženih u odnosu na juče

U protekla 24 sata u Federaciji BiH od testiranih 687 uzoraka na korona virus su pozitivna 102.

U Federaciji BiH COVID -19 je do sada potvrđen kod 2.768 osoba, a trenutno je aktivno 1.515 slučajeva COVID -19, prenosi portal Klix.

U Republici Srpskoj danas je korona virus potvrđen kod 39 osoba.

U celoj Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovan je 141 slučaj korona virusa, što je duplo manje u odnosu na juče, kada je zabeleženo 289 slučajeva infekcije.

Slovenija: Još 21 osoba zaražena, bez novih preminulih

U Sloveniji je u toku prethodna 24 sata korona virus potvrđen kod još 21 osobe, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije skočio na 1.700. Novih smrtnih slučajeva od posledica COVID -19 u toku jučerašnjeg dana nije bilo, te broj preminulih od ove bolesti i dalje iznosi 111.

Slovenija: Korona ušla u dom za stara lica

Devetoro korisnika i šestoro zaposlenih u domu za stara lica Pristan u mestu Vipava na jugozapadu Slovenije zaraženo je korona virusom, a ustanova je zatvorena za sve posetioce.

Izvor zaraze nije još utvrđen, a testiraju se svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, saopštio je direktor centra Martin Kopatin.

"Svi zaposleni su u karantinu, jedan od zaraženih korisnika je već na klinici za infektivne bolesti, a tamo će biti uskoro prebačeni i ostali", objasnio je Kopatin.

Zaraženi se uglavnom osećaju dobro, a samo dva korisnika imaju temperaturu, dodao je on. U domu ima 108 korisnika i 45 zaposlenih.

Ovo je prvi slučaj korona virusa u jednom domu za stara lica posle kraja epidemije u Sloveniji.

Gradonačelnik Vipave Goran Kodelja kaže za STA da je iznenađen ovakvom situacijom jer je to bila opština koja je prvi talas epidemije prošla bez infekcije.

Na bolničkom lečenju zbog COVID -19 nalazi se šest pacijenata i svi se nalaze u stabilnom stanju, prenosi agencija STA.

Nakon dužeg vremena, novi slučajevi zaraze korona virusom ponovo su zabeleženi u domovima za negu starih lica. Do osam sati jutros u domu za stare u Vipavi potvrđeno je devet slučajeva zaraze, pet među osobljem i četiri među štićenicima.

U toku prethodnog dana u Sloveniji je sprovedeno 716 testova na korona virus, ukupno 106.368 od početka pandemije.

U Hrvatskoj još 57 zaraženih koronom

Na izborni dan u Hrvatskoj Nacionalni štab civilne zaštite zvanično je saopštio da je u protekla 24 sata u toj zemlji virusom korona zaraženo novih 57 osoba.

Kako se navodi, broj trenutnih aktivnih slučajeva time je povećan na 842.

Među njima je 93 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih su četvoro na respiratoru.

Od 25. februara, kad je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je 3.151 osoba zaražena novim korona virusom, od kojih je 113 preminulo, a 2.196 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.801 osoba.

Do danas je ukupno testirano 85.410 osoba, od toga 1.244 u poslednja 24 sata.

U S. Makedoniji registrovano 115 novoobolelih, 7 preminulih

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji potvrđeno je 115 novih slučajeva korona virusa, a sedam osoba je preminulo, saopštio je Institut za javno zdravlje te zemlje.

Testirano je ukupno 1.032 osoba, a najviše novoobolelih je u Skoplju, prenosi MIA.

Do sada je u toj zemlji, navodi se, testirano ukupno 67.165 osoba.

Crna Gora: Još 61 obolelih, najviše iz Rožaja

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata zabeležen još 61 slučaj virusa kovid-19, od kojih je najviše iz Rožaja, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

Kako je saopšteno, 46 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, kod 14 obolelih se traga za izvorom infekcije, a jedan slučaj je importovan, prenose podgoričke Vijesti.

Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 457, pet je smrtnih ishoda, a broj aktivnih slučajeva je 452.

Tagovi
Srodne vesti