Region

0

Državna izborna komisija objavila prve rezultate, HDZ ubedljivo vodi

Autor: SA/ AP

Izvor: Beta

Državna izborna komisija objavila prve rezultate, HDZ ubedljivo vodi

Izvor: Foto: Beta/AP/Sasa Kavic

Na osnovu 22,95 odsto obradjenih glasova, opoziciona koalicija levog centra Restart koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) osvaja 44 mandata.

Desničarski Domovinski pokret je treća politička snaga i osvaja 15 mandat.

Po četiri mandata zasad imaju stranka desnice Most i zeleno-leva koalicija Možemo.

Po ovim rezultatima, po jedan mandat osvajaju i stranke centra Reformisti i Hrvatska narodna stranka, kao i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus

 

Izlazne ankete: HDZ uverljivo vodi, SDP podbacio

Relativni pobednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja, po prvim izlaznim anketama, osvaja 61 mandat, pokazuju ankete objavljene po zatvaranju birališta u 19.00.

Veliko iznenađenje je slabiji rezultata od očekivanog opozicione koalicije levog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja osvaja 44 mandata.

Predizborne ankete predviđale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobedu SDP.

Prema izlaznim anketama, treća snaga je desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škore sa 16 mandata.

U Sabor ulaze još i desni Most s osam manadata, a isto toliko osvaja i levo-zelena koalicija Možemo.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka levog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem Saboru će imati tri mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

 

Izbori u Hrvatskoj, zbog koronavirusa najizazovniji izbori dosad

U Hrvatskoj su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore koji su, prema anketama, među najneizvesnijim, a zbog epidemije koronavirusa i najizazovniji dosad.

U Hrvatskoj je do 16.30 na birališta izašlo 34,04 odsto birača, što je za 3,64 odsto manje nego na parlamentranim izborima pre četiri godine, saopštila je danas u 17.00 Državna izborna komisija (DIP).

Najveća izlaznost i dalje je u I izbornoj jedinici kojoj pripada grad Zagreb - 37,6 odsto.

Veća izlaznost od prosečne zabeležena je još u VI (34,78 odsto), VII (35,71 odsto) i X (36 odsto) izbornoj jedinici.

Najmanja je izlaznost u IV i V izbornoj jedinici  - 32,60 odnosno 30,88 odsto.

Prema navodima Državne izborne komisije glasanje protiče uredno, a glasači poštuju propisane epidemiološke mere zbog Kovida 19.

U Hrvatskoj je prepodne na birališta izašlo 18,09 odsto birača, što je, uprkos epidemiji koronavirusa i merama zaštite, tek nešto manje nego na parlamentranim izborima pre četiri godine, saopštila je u podne Državna izborna komisija (DIP)

Do 11.30 na birališta je izašlo 619.961 građanin s pravom glasa, što je 18,09 odsto, a u isto vreme pre četiri godine glasalo je 20-tak hiljada birača više.

U inostranstvu, gde se glasalo i u subotu, do 11.30 biračko pravo iskoristilo je nešto manje od 17.000 birača, od toga najviše u BiH, njih 12.915. U Nemačkoj je glasalo 2.356 birača, a u Srbiji 216.

Prema podacima DIP, tokom jutra nisu zabeležene nepravilnosti.

Lideri najvećih stranaka u zemlji pozvali su građane da izađu na birališta u što većem broju.

Predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je jutros novinarima da bi mu bilo drago da što više građana iskoristi svoje pravo glasa. On je izrazo zadovoljstvo što se, prema onome što je video na svom biračkom mestu u Zagrebu, poštuju sve epidemiloške mere.

Lider najveće opozicione Socijaldmemoktratske partije Davor Bernardić pozvao je građane da izađu na birališta, jer se odlučuje o njihovoj sudbini.

"Ne bacajte svoj glas i ne dajte da neko drugi odlučuje o vama", naglasio je Bernardić koji je glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

Na biralištima se primenjuju mere zaštite, a građanima je preporučeno da nose maske i da ponesu svoje hemijske kojima će glasati. Ispred pojedinih biračkih mesta u Zagrebu stvaraju se gužve, jer se ne dopušta istvremeni ulazak više birača.

Državna izborna komisija tek je u petak, na traženje Ustavnog suda Hrvatske, omogućila glasanje osobama zaraženim korona virusom. Prema poslednjim informacijama, za glasanje se prijavilo 55 od oko 800 trenutno obolelih.

Oni će, kako je objašnjeno, glasati putem osoba od poverenja i neće imati direktan kontakt sa članovima biračkih odbora.

Uz obolele, za glasanje se prijavilo i više od 500 od oko 5.000 osoba kojima je zbog kontakata sa zaraženima određena mera samoizolacije.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena od 7 do 19 sati, dok se u inostranstvu glasalo i u subotu i nedelju.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Finalno istraživanje agencije Ipsos za Novu TV objavljeno u petak uveče, uoči izborne tišine, pokazuje da su vladajuća Hrvatska demokratske zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) gotovo izjednačene.

HDZ, prema toj anketi, osvaja 52 mandata, a koalicija levog centra "Restart" okupljena oko SDP 51. Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika, a analitičari ocenjuju da je izglednije da HDZ složi većinu, jer ima veći koalicioni potencijal.

Treća politička snaga je, prema anketama, desničarski "Domovinski pokret" pevača Miroslava Škore s 18 mandata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR