Jedina u Srbiji u muškom svetu: Maja Stošić iz Paraćina dobila zvanje - majstor fotografije

Z. Rašić

04. 07. 2020. u 07:15

Da bi dostigla potrebni kvalitet, iza Maje, po zanimanju licenciranog turističkog vodiča, ostale su godine truda i usavršavanja. Zvanično je član Foto-kluba "Paraćin" od 2004. godine

Једина у Србији у мушком свету: Маја Стошић из Параћина добила звање - мајстор фотографије

Maja Stošić Foto Branislav Backović

PARAĆINKA Maja Stošić (44) prva je žena u Srbiji koja je ponela zvanje majstora fotografije Foto-saveza Srbije. Iako se sve više žena time bavi, jedina je stigla do najvišeg mogućeg priznanja, do sada rezervisanog samo za muškarce. Da bi dostigla potrebni kvalitet, iza Maje, po zanimanju licenciranog turističkog vodiča, ostale su godine truda i usavršavanja. Zvanično je član Foto-kluba "Paraćin" od 2004. godine.

Kako kaže, u foto-amaterizmu zvanja se stiču redom, počev od zvanja foto-amatera treće klase, zatim druge, pa prve, preko kandidata za majstora fotografije, do zvanja majstora.

- Na ocenjivanje sam poslala crno-belu kolekciju od pedeset lajf fotografija i fotke starih zanata. One su morale da budu odštampane, ne u digitalnom formatu. Moj rad dobro su ocenili svih petoro članova žirija, što je za mene dodatno priznanje, jer su u tom savetu vrhunski fotografi, profesori i majstori fotografije - priča Maja.

ZAVOLELA je fotografiju još u mladosti, pa je svoj mali foto-aparat nosila svuda sa sobom i fotkala za svoju dušu. Pre 16 godina prvi put je izlagala na izložbi paraćinskog Foto-kluba, koji je uzeo "pod svoje". U međuvremenu se udala, dobila blizance, ali interesovanje za umetničku fotografiju nije jenjavalo. Njena samostalna izložba "Sačuvajmo od zaborava" obišla je šest gradova, postavka "Sva ta deca" organizovana je u paraćinskoj Biblioteci, dok je treću samostalnu izložbu "Boje sela" otvorila u Novom Sadu. Kad je o učešću u grupnim izložbama reč, Maja je prestala da ih broji jer ih ima više od dve stotine.

- Turizmom se više ne bavim. Posvetila sam se deci, radim u svojoj privatnoj firmi koju je još moj otac osnovao, ali uspevam da za umetničku fotografiju nađem vremena.

U POČETKU je, dodaje, više slikala prirodu. Sada je interesuju dokumentarne i lajf fotografije...

Zna koji će naredni foto-projekat da radi, vezan za Paraćin, ali detalje ne otkriva. A zvanje majstora fotografije svakako joj je veliki stimulans bez obzira na to što joj briga o dva desetogodišnjaka, objašnjava sa osmehom, uzurpira najveći deo energije.


VREDNI USPESI FOTO-KLUBA

MAJA Stošić je trenutno jedini majstor fotografije koga Paraćin ima jer je prošle godine preminuo Zoran Purger, predsednik paraćinskog Foto-kluba, do Maje jedini nosilac tog zvanja iz Paraćina. Članovi paraćinskog kluba, međutim, visoko su vrednovani u Foto-savezu Srbije, pa je Milena Milenković postala kandidat za majstora (KM FSS) istog dana kad je Maja postala majstor, dok je Miloš Krstić dobio zvanje foto-amatera prve klase (FA1).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)