Broj posetilaca na Štrandu ograničen na 14.400, fizička distanca i u vodi

20:07:00 04.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, JKP "Gradsko zelenilo" je donelo nove mere koje se tiču boravka na Štrandu.

Broj posetilaca na Štrandu ograničen na 14.400, fizička distanca i u vodi


Na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Sada od 3. jula, a u vezi sa Preporukama za rad javnih kupališta na rekama i jezerima Instituta za Javno zdravlje Vojvodine, na Štrandu važe nova pravila zbog koronavirusa.

Kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“, na Štrandu u istom trenutku može da boravi najviše 14.400 osoba, što je u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje Vojvodine da na 100 kvadratnih metara boravi maksimalnih 15 ljudi.

Obavezna fizička distanca između posetilaca, kao i među zaposlenima, mora da bude od 1,5 do 2 metra. Ta fizička distanca se odnosi i na boravak u vodi.

Minimalna razdaljina se odnosi i na zakupce kabina, koji mogu da budu zajedno u grupi jedino ako su članovi istog domaćinstva.

Fizička distanca odnosi se i kada su u pitanju ležaljke i druga mesta na plaži.

Na vidljivim mestima na ulazima u kupalište istaknute su informacije o higijenskim postupcima sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati.

Na određenim razmacima i vidljivim mestima postavljeni su dozeri sa dezinfekcionim sredstvima.

Dezinfekcija ležaljki ili drugih sedećih mesta obavlja se, kako navode u JKP „Gradsko zelenilo“, nekoliko puta u toku dana, naročito nakon što određeni posetilac prestane sa njenom upotrebom, a pre nego što je upotrebi drugi posetilac.

Dezinfekcija i čišćenje sanitarnih čvorova vrši se na svaka dva sata, a korišćenje sanitarnih čvorova je ograničeno shodno njegovoj prostornoj veličini i propisanim sanitarnim uslovima.

Smeće sa plaže mora redovno da se odnosi, što je jedna od mera održavanja redovne higijene plaže, podsećaju u JKP „Gradsko zelenilo“.

Ugostiteljima se preporučuje redovna dezinfekcija inventara i držanje fizičke distance, odnosno poštovanje svih preporuka za ugostiteljske objekte dostupne na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Neophodno je da se svaki posetilac nakon kupanja u Dunavu istušira na tuševima, iako se monitoring vode redovno obavlja.

Prilikom konzumiranja vode sa česme neophodno je da se to radi bezkontaktno, bez naslanjanja na česmu, naglašavaju u JKP „Gradsko zelenilo“.

Na ovaj način, kao se dodaje, biće obezbeđeni svi uslovi za bezbedan boravak posetilaca na plaži.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
15°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?