Linkovi

Crna Gora: 57 novih slučajeva koronavirusa, SPC privremeno odlaže molebane


Zgrada IJZ (Foto: RTCG)
Zgrada IJZ (Foto: RTCG)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 548 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je 57 rezultata bilo pozitivno, dok je kasno u subotu preminuo još jedan pacijent pozitivan ka Kovid 19, saopštili su zvaničnici.

"Radi se o pacijentima iz: Bijelog Polja (25), Podgorice (19), Pljevalja (6), Rožaja (2), Herceg Novog (2) te Bara, Cetinja i Nikšića po 1”, saopštili su iz IJZ-a.

Prema navodima te institucije, "od 57 novootkrivenih, 35 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, kod 21-og oboljelog se traga za izvorom infekcije a jedan slučaj je importovan".

Klinički centar Crne Gore saopštio je da je od posljedica infekcije koronavirusom večeras u toj ustanovi preminuo 74-godišnji pacijent iz Rožaja.

Crna Gora je od početka juna, kada se epidemija vratila nakon više nedjelja, registrovala 396 slučajeva koronavirusa, od kojih su pet imala smrtni ishod.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 720 slučajeva koronavirusa, od kojih je četrnaest preminulo.

Povodom dramatičnog porasta broja slučajeva koronavirusa, oglasio se i Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je saopštio da privremeno obustavlja najavljene molebane u više crnogorskih gradova.

"Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo. Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote", saopštio je Episkopski savjet.

Iz Episkopskog savjeta su naveli i da će u nedelju biti održana “tzv. internet-litija” koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

XS
SM
MD
LG