Linkovi

Jedna osoba poginula na protestu protiv rasizma u Sijetlu


Hitna pomoć na autoputu blizu Sijetla gde se dogodio incident
Hitna pomoć na autoputu blizu Sijetla gde se dogodio incident

Devojka stara 24 godine preminula je usled povreda koje je zadobila tokom protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sijetlu, kada se automobil zaleteo u grupu demonstranata.

Samer Tejlor je preminula u bolnici u Sijetlu, dok je druga devojka koja je udarena automobilom, 32-godišnja Dijaz Lav, u kritičnom stanju.

Vozač, 27-godišnji Dovit Kelet iz Sijetla, je uhapšen i optužen za napad. U toku je istraga motiva.

Na video snimku sa društvenih medija vidi se kako beli automobil, koji se kreće velikom brzinom, zaobilazi dva vozila na autoputu. Zatim se kreće ka manjoj grupi demonstranata i udara dvoje ljudi.

Protest je gotovo dva sata prenošen uživo na Fejsbuku, a prekinut je iznenada uzvicima "Automobil!", nakon čega kamera počinje da se trese pre nego što se čuje škripanje guma i udar.

U Sijetlu već duže vrijeme traju protesti, podstaknuti smrću Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu 25. maja.

Desetine ljudi uhapšene su protekle nedelje u vezi sa protestima, nakon što su vlasti u sredu ujutro potisnule demonstrante iz "okupirane zone" u jednoj gradskoj četvrti.

Mid je na konferenciji za novinare rekao da su demonstranti 19. dan za redom zatvorili autoput i naglasio da to "jednostavno nije bezbedno mesto" za pešake.

“Nadam se da će, posle ove tragedije, demonstranti preispitati želju da budu na autoputu zato što ne mogu da im garantujem bezbednost", poručio je zvaničnik državne policije.

XS
SM
MD
LG