04. jul  2020. 17.21  →  18.24 | Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

U Somboru održan 15. "Memorijal Jovan Đuran"

SOMBOR -

U Somboru je održan 15. Memorijal Jovan Đuran. Memorijal je okupio zaljubljenike u konje i fijakere. Birao se najlepši somborski fijaker, najlepši jahači i najveštiji vozači zaprega na stazi sa preponama.

video icon

Ove godine jedna od nagrada bila je i poseta Egiptu, dar ambasade Egipta.

memorijal, konjicki

Tradicionalna smotra i trka zaprega i fijakera "Memorijal Jovan Đuran" ove godine okupla je dvadesetak zaprega i jahača koji su pokazali svu lepotu konja i fijakera i na kratko podsetili na ono što je nekada bila svakidašnja slika na somborskim ulicama. Deo te slike bila su i vodarska kola.

"U Somboru je nekada bilo 25,30 vodara. Oni su na adaptiranim zapregama nosili burad od 500, do 700 litara vode. Ako je bure bilo crveno voda je bila za piće, a voda iz zelenog bureta bila je za pranje", kaže Ildiko Maraš iz Sombora koja je na ovu smotru došla vodarskim kolima. Uz nju je bio Željko Andrašić iz Doroslova.

"Konje volim od malena, držali su ih moji stari, pa se ja sada trudim pokazati deo te prošlosti", kaže Andrašić.

Milan Relić iz Sombora bio je jedan od mlađih učesnika.

"Želim da pokažemo naše konje, fijakere i onima koji su kao i mi zaljubljenici u konje", kaže Relić.

"Memorijal Jovan Đuran" organizuje se u čast Jovana Đurana somborskog sarača čije je zanatsko umeće zadivilo i engleski dvor, a tradiciju tog zanata uspešno nastavlju druga i treća generacije Đurana.

"Ovakva manifestacija pomaže mladim zaljubljenicima u konje da zakorače u takmičarski deo. Organizaciju uvek pomogne lokalna samouprava, a ja se trudim da dovedem ambasadore i prijatelje iz drugih zemalja u naš Sombor", kaže Nikola Đuran, organizator Memorijala.

Podršku ovom Memorijalu dala je i ambasada Egipta u Beogradu

"Konji u Egiptu imaju značajno mesto i konjarstvo je više od sporta to je odnos između jahača i konja", kazao je ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli i najavio da je u znak prijateljstva ambasada Egipta ustupila za izložbu somborskom muzeju sliku originalnog egipatskog konja poznate egipatske umetnice koja će biti izložena u muzeju, a ambasador je najavio i predstavljanje egipatske kulture u Somboru.

Ambasador je pozvao vojvođanske konjare da učestvuju na takmičenju koje će u Egiptu biti održano u novembru.

 

Srodne vesti