04. jul  2020. 12.40  →  12.44 | Izvor: Tanjug

Sedamdeset osam godina od Bitke na Kozari; Dodik: Ne sme se dozvoliti prekrajanje istorije

KOZARA -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na Mrakovici da se ne sme dozvoliti prekrajanje istorije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari, a koji kažu da se nešto drugo dešavalo.

"Istina je da je ovde 3.500 partizana branilo zbeg od 65.000 ljudi, civila, žena, đece i staraca koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila", rekao je Dodik novinarima na Kozari, gde je danas obeležena 78. godišnjica Bitke na Kozari.

"Činjenica je da su ustaše i Nemci ovde desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je podsetio da je zarobljeni zbeg sa Kozare spušten u logor Jasenovac.

Dodik je rekao da u narodu živi priča o Kozari, koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što ovaj važan datum u srpskoj istoriji zajedno obeležavaju vlade Srpske i Srbije.

Cvijanović: Srpska funkcioniše na tekovinama Kozare

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas na Mrakovici da Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mesta širom Republike.

Cvijanović je istakla da se na ovaj način iskazuje poštovanje prema naporima i svemu što je uloženo u vreme NOB-a, ali i prema borcima i stanovništvu, prenosi RTRS.

"Republika Srpska baštini vrednosti svega onoga što nosi Kozara i mnoga druga naša mesta, koja su pokazala svoje dobro lice i uvek bila na pravoj strani istorije", rekla je Cvijanović na Kozari.

Ona je dodala da takav mora da bude odnos institucija prema ovim događajima, ceneći ono što je dato za slobodu.

Prema njenim rečima, na svim tim tekovinama i vrednostima treba jačati institucije Republike Srpske zato što su one garancija jake Srpske.