Vesti

0

Novi Pazar: Preminulo dvoje, na respiratorima su tri a ukupno je 209 pacijenata

Autor: IG

Izvor: Beta

Novi Pazar: Preminulo dvoje, na respiratorima su tri a ukupno je 209 pacijenata

Izvor: Foto: Beta/Nikola Kočović


"U istom periodu prilimili smo još 13 pacijenata, čime je ukupan broj trenutno 209. U respiratorskoj jedinici imamo deset popunjenih kreveta, od kojih su troje i priključeni na aparate", rekao je danas Đerlek.

Prema njegovoj oceni, iako je stanje daleko od dobrog, ono se polako stabilizuje, pošto je bolnica u proteklih nekoliko dana dobila pomoć kolega iz drugih bolnica i Vojske Srbije.

"Na raspolaganju sada imamo dodatnih 27 civilnih i 45 vojnih lekara i tehničara. Očekujem da do kraja dana vojna poljska bolnica počne da prima i prve pacijente", rekao je Đerlek.

Koordinator bolnice je izjavio da je oko 70 lekara i sestara već izvesno vreme na bolovanju, što se donekle poklapa sa ljudstvom angažovanom iz drugih centara.

"Lično ću proveriti dokumentaciju svih bolovanja. Ukoliko se u bilo kojem slučaju ispostavi da je ono bilo lažirano, dobiće otkaz", naglasio je Đerlek.



Turska uputila pomoć bolnici u Novom Pazaru

Turska je jutros kao pomoć Opštoj bolnici u Novom Pazaru poslala zaštitne maske, respiratiratore turske proizvodnje, nosila, vizire i zaštitne naočare, a deo pomoći su za Tutin uputile i pobratimljene opštine iz Turske, saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Medicinsku opremu je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Turske, a oprema je na aerodromu Etimesgut u Ankari utovarena u turski vojni teretni avion.

Predsednica BNV, Jasmina Curić, je na konferenciji za novinare zahvalila predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, od koga je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Sandžaku pismom zatražila pomoć.

Ona je zahvalila "Erdoganu i turskom narodu" i dodala da svaki čin solidarnosti pokazuje da su građani Turske i bošnjačka dijaspora "most između balkanskih zemalja".

"Vrlo je važno zahvaliti za sve donacije, pre svega iz naše dijaspore koja nesebično šalje pomoć i koja je ovog puta 'položila ispit'. Svakdodnevno imamo pozive brojnih organizacija koje nude pomoć", dodala je Curić.

Turska je 8. juna uputila pomoć u pet zajednica u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu i u Albaniji.

Danas je turski avion s medicinskom pomoći namenjenom pre svega Novom Pazaru i Tutinu, kako je prenela Radio-Televizija Srbije, na beogradskom aerodromu dočekao potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i zahvalio Turskoj navodeći da je stigla velika količina pomoći.

"O kolikoj količini robe se radi, najbolje ilustruje činjenica da je pun avion ranije bio namenjen za dve ili tri države, a sada je pun avion sa zaštitnom, medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i drugom opremom, namenjen za dva ili tri grada, ili opštine u Srbiji", rekao je Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič rekao je da je Turska uz Srbiju i Novi Pazar u borbi protiv pandemije.

Ona se zahvalila "Erdoganu i turskom narodu" i dodala da svaki čin solidarnosti pokazuje da su građani Turske i bošnjačka dijaspora "most između balkanskih zemalja".

"Vrlo je važno zahvaliti se na svim donacijama, pre svega donacijama iz naše dijaspori, koja nesebično šalje pomoć i koja je ovog puta položila ispit. Svakdodnevno imamo pozive od brojnih organizacija koje nude pomoć", dodala je Curić.

Turska je prethodno, 8. juna, uputila pomoć u pet zajednica regiona, u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR