Vučić na prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije: Ovo je najbolje oružje! Vidite kako se ratuje u Jemenu i Saudijskoj Arabiji

Tanjug

04. 07. 2020. u 07:57

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Вучић на приказу нових беспилотних летилица ЦH-92А Војске Србије: Ово је најбоље оружје! Видите како се ратује у Јемену и Саудијској Арабији

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Uživo prikaz pratite na priloženom video-snimku:




Predsednika Vučića je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse upoznao sa karakteristikama novog sistema, a Vučića je posebno interesovalo sa koje daljine CH-92A može lansirati rakete na neprijatelja, i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg "Pegaza".


Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću i novi sistem - šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.


Vučić je prilikom obilaska pitao sa koje udaljenosti dron može da pusti raketu, na šta mu je rečeno da je to sa 9 kilometara. Upitao je šta može da učini, a odgovor je svako oklopno vozilo.

- Imamo šest letelica sa po dve rakete - kazao je Vučić.


Vučić je upitao pripadnike Vojske Srbije da li su zadovoljni ovim letelicama, na šta su rekli da jesu.

Predsednik Vučić je zaključio da ovim letelicama sa dve rakete naša vojska može da pogodi bilo koju metu sa 9 kilometara. Vučić je upitao koliko koštaju rakete, a u odgovoru saznao da je cena jedne 50.000.


- Znači trebaju nam tri miliona samo za rakete - konstatovao je Vučić.

Vučić je rekao da je su ove bespilotne letelice bolje od helikoptera i da su jeftinije.

- Nema ljudskih gubitaka, nema ničeg - naveo je Vučić tokom prikaza najnovijih bespilotnih letelica naše vojske.


Vučić kaže da za sada Srbija ima 18 raketa za letelice i dodao da će kupiti još više.

- Ovo je najbolje oružje. Vidite kako se ratuje u Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Nema žrtava, a udarac se zadaje neprijatelju... Srećan sam što naša vojska napreduje - rekao je Vučić.

Vojska Srbije danas je snažnija nego ranije

Vojska Srbije danas je mnogostruko snažnija nego ranije, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice.

- To postaje savremeni način ratovanja. Mi nismo imali šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama, a sada to počinjemo. Uvodimo tehnologije koje nismo imali - podvukao je Vučić na batajničkom aerodromu.

Istakao je da je važno i to što je dogovoren transfer tehnologija sa kineskim partnerima, što znači da se Pegaz uvodi u sistem Vojske Srbije.

- Vojska Srbije danas je mnogostukro snažnija nego ranije - naveo je predsednik.

Dodao je da na šest letelica ukupno ima 18 raketa.

- To je za sada, a kupićemo još, jer nisu skupe. Ovo je najbolje oružje - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko su plaćene letilice iz Kine, Vučić je odgovorio da kada je reč o vojnim nabavkama takvi ugovori se drže u tajnost, ali je dodao da “nisu skupi”.

- Nisu mnogo, i ja sam se iznenadio kada sam čuo konačnu cenu - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da se svi ugovori koji se odnose na saradnju sa Kinom drže u tajnosti, Vučić je odgovorio da to nema veze sa Kinom, te da Srbija kada nabavlja vojnu opremu i od drugih zemalja ugovore i cene drži u tajnosti.

- I kada nabavljamo od neke druge zemlje, što se tiče vojne opreme, drži se u tajnosti, to nema veze sa Kinom - rekao je Vučić i dodao da Srbija o kupovini devet helikoptera od Erbasa ima klauzulu o tajnosti.

Foto: Tanjug
O izborima u Šapcu

Vučić je rekao da su Zelenović i ostali izgubili vlast posle 25 godina i kazao da oni vladaju tamo da bi prikrili sav lopovluk.

- Uveli su vanrednu situaciju da bi opstali još 7, 10 dana na vlasti... Nema stranog ambasadora da ih spasi, narod je odlučio - naveo je Vučić.

Srbija testirala više nego svi u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanije zajedno, i to 428.000. Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi prakse testiranja, kazao da nije zainteresovand a odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Ukazao je da nema odgvora na ono što je rekao pre par dana da će Srbija krajem sledeće godine preteći Hrvatsku po visini BDP-a, jer na to nema odgovora.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija. Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

- U Crnoj Gori sprovedneo je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000 - objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao „na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani“. Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje. Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a imamo još 300.000. Rekao je da će Srbija pokušati da presitgne po testiranju i Nemačku, Austriju, Italiju i Švajcarsku, koje su po tome ispred nas.

Foto: Tanjug

O NOVOM PAZARU: Situacija se stabilizuje

Vučić je govoreći o Novom Pazaru rekao da je situacija bolja, da se stabilizuje.

- Ja sam kriv što sam išao po svetu posle izbora, siguran sam da bi bilo manje problema u Novomm Pazaru da sam bio tu. Vojska bi ranije došla... Trebalo je ranije to da uradimo - rekao je Vučić.

- Mi sada pregovaramo da pravimo novu bolnicu, koja bi trajala 30 godina, sa 500 do 1.000 ležaja, da nam to bude glavna bolnica za sledeće udare - otkrio je Vučić.

Nema nove pomoći,ugrozila bi stabilnost i stopu javnog duga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog korona virusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

- Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo - rekao je Vučić.

Vučić je u Batajnici, upitan da li se razmatra novi paket mera privredi i kako komentariše navode sindikata da je privreda ponovo pogođena i da očekuju masovna otpuštanja, rekao da su masovna otpuštanja pojedini mediji najavljivali pre nekoliko meseci, ali da se to nije desilo i da sada u Srbiji ima 6.000 više zaposlenih nego pred početak krize.

- Što se tiče sindikata, ja volim Ljubu Orbovića (predsednika S S S S), on razume državu uvek i razumem potrebu sindikata da uvek štite radnike, i ja sam na strani radnika. Ali država nije ćup iz kojeg možete da uzmete šta hoćete - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Konstatovao je da je sinoć, gledajući nekoliko dnevnika i vesti po celom regionu, stekao utisak da se komunizam vratio na mala vrata.

- Sve su vesti negativne, da uzmete konopče da se obesite, a drugo je-državo daj plati! Odakle, hoćete da štampamo pare - upitao je Vučić.

Kaže da je Srbija, i po oceni MMF, najbolje izašla iz finansijske krize, a da sad neki ponovo traže pare.

- Mislite da imamo ćup pa dođete pa uzmete? Nađite takve predsednike, imate takve - stručnjake koji su opljačkali zemlju i uvek kažu da država da još para - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Milan

04.07.2020. 09:38

Vojska Srbije je danas, po pitanju opremljenosti, na veoma visokom nivou i moze se svrstati u red najbolje opremljenih na Balkanu pa i sire.

Vojislav Dotlic

04.07.2020. 10:07

Pokrivanje pogranicnih pojaseva sa dronovima ce umnogome olaksati posao o vojnicima ali i policajcima.

Tara

04.07.2020. 10:11

Ponosni smo sto nam je vojska konacno postala jedna ozbiljna institucija sa dobro obucenim vojnicima i savremenom opremom.

Zoran

04.07.2020. 10:31

U saradnji sa KInom, VS se dodatno opremila modernim bespilotnim letilicama u cilju ocuvanja mira i stabilnosti.

Vlajko

04.07.2020. 11:30

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlovic" u Batajnici.

Nn

04.07.2020. 12:03

Vojska Srbije je znatno opremljenija i vise modernizovana poslednjih godina, veoma je vazno ulagati u jacanje vojske, tako jaca i drzava.

Petar

04.07.2020. 12:34

Nasa vojska je u poslednjih godina značajno napredovala, dobila je najsavremeniju opremu, i bolje uslove za rad.

Predrag Veljković

04.07.2020. 12:40

Srbija ima najsavremeniju vojsku u regionu. Nasa vojska moze se pohvaliti najmodernijim naoruzanjem.

Jelena

04.07.2020. 13:48

Srbija prati svetske trednove i nastoji da modernizuje svoju vojsku. Samo jaka i stabilna vojska su pokazatelj sigurnosti Srbije.

Tina

04.07.2020. 13:49

Novi sistem bespilotnih tetelica dopronosi stabilnisti i sigurnost naše zemlje. Mnogo su isplativiji, rentabilniji i nemaju mogućnost da bude ljudskih žrtava sa naše strane.

Sanja

04.07.2020. 14:08

Vojska Srbije je mnogo napredovala u poslednjih par godina, dobila je najsavremeniju opremu. Uz modernu opremu uslovi za rad ce biti mnogo laksi.

Una

04.07.2020. 14:10

Srbija ima snaznu vojsku sa najmodernijom vojnom opremom i naoruzanjem koje ce odvratiti svakog moguceg neprijatelja od napada.

Mikiboy

04.07.2020. 14:21

Opozicija boksuje jos uvek iz gledalista a ja bih im savetovao da udju u ring i pokazu svoje umece.

Milena

04.07.2020. 14:28

Srbija nastavlja da ulaze u svoku bezbednost. Neka snaga nase vojske bude opomena svakom ko pomisli da ugrozi sigurnost gradjana Srbije.

Ivan

04.07.2020. 15:18

Ulaganje u vojnu opremu je neophodno zbog sigurnosti. Niko ne misli da ćemo morati da ih upotrebljavamo ali treba drugi da znaju da imamo savremeno naoružanje.

uki

04.07.2020. 17:05

Država je pronašla sredstva za modernizaciju vojske. To je čin vredan pažnje i poštovanja.

Lazar

04.07.2020. 17:21

VS je dobila najmodernije oruzje u obliku bespilotnih letelica koje ce mnogo znaciti i pomoci u obuci nasim vojncima

Ilija

04.07.2020. 17:50

Vojska Srbije napreduje sve vise i vise, kao rezultat velikih ulaganja imamo modernizovanu vojnu opremu.

nana

05.07.2020. 07:37

Vojska Srbije je sve bolje opremljena zahvaljujući velikim ulaganjima države.

Rade

05.07.2020. 08:11

Vojsa je bila decenijama zapostavljana, a sada se vraća njen stari sjaj, i nabavlja se najsavremniju opremu.