Biznis After hour
ŠPANIJA PRIPREMA PLAN OPORAVKA PRIVREDE Investicije vredne 150 miliona evra

ŠPANIJA PRIPREMA PLAN OPORAVKA PRIVREDE Investicije vredne 150 miliona evra

Španska vlada priprema plan investicija vredan 150 milijardi evra za pomoć oporavku privrede od posledica panedemije korona virusa, izjavio je premijer Pedro Sančez.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Madrid 2019 Foto: A. B. / RAS Srbija
Madrid 2019

Plan će se finansirati sredstvima Evropske unije, objasnio je Sančez u petak, aludirajući na fond EU za pomoć privredama i sektorima najtežže pogođenim krizom, preneo je Rojters.

Foto: shutterstock

"Biće to plan držžavnih investicija u kojem će biti mobilisana i sredstva iz privatnih izvora", dodao je premijer u obraćanju iz Vlade.

Evropska komisija predložžila je da fond za oporavak bude vredan 750 milijardi evra i da se deo novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći, a deo kroz povoljne kredite.

Predlog jošš moraju da odobre čelnici članica EU, koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. jula, podseća Rojters.

Pročitajte još

Dogovor jošš nije postignut zbog prigovora fiskalno konzervativnih članica, uključujući Austriju i Holandiju, dodaje britanska agencija.

Španija bi trebalo da bude među zemljama koje će dobiti izdaššnu podrššku, oko 140 milijardi evra kredita i bespovratne pomoći, pišše Reuters.