');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Ponovo buknula korona u Vićenci, Italijani tvrde da je "NULTI PACIJENT" STIGAO IZ SRBIJE

U Italiji na području Vićenca-Verona-Padova ponovo raste broj zaraženih korona virusom, a za novo žarište okrivljen je jedan menadžer koji se vratio sa poslovnog putovanja iz Srbije i sa simptomima virusa proveo nekoliko dana među drugim ljudima, prenosi Korijere dela sera.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200504 epa andrea merola venice Di018765479 preview Foto: Andrea Merola / EPA;
20200504 epa andrea merola venice Di018765479 preview

Taj muškarac već prvog dana po povratku u Italiju imao je simptome kovida-19, temperaturu 38, opštu slabost, gubitak apetita, međutim prisustvovao je okupljanjima na proslavi rođendana, ali i na sahrani, a sada se nalazi na odeljenju intenzivne nege bolnice San Bartolo u Vićenci, gde mesec dana nije bilo zaraženih korona virusom.

- Na sahrani je viđen kako grli udovicu, a na rođendanu se držao po strani - piše Korijere dela sera, dodajući da je usledilo testiranje stotina ljudi, a da se 89 osoba nalazi u karantinu.

Italijanski list navodi da je "nulti pacijent" novog žarišta u Venetu, menadžer jedne kompanije sa 170 radnika, otišao na poslovno putovanje na Balkan 18. juna, nakon što su otvorene granice.

On je, kako navodi italijanski dnevnik, tokom dva dana došao u kontakt sa zaraženim 70-godišnjim Srbinom koji se sada nalazi na intenzivnoj nezi u Srbiji.

Pročitajte još

Dodaje se da je po povratku iz Srbije sa dva radnika poreklom iz Srbije i BiH, koji žive u Vićenci, otišao u Međugorje u BiH i vratio se 25. juna u Italiju.

Iako je po povratku u Italiju imao jasne simptome kovida-19 odbijao je lecenje i izolaciju i nastavio sa drustvenim i radnim aktivnostima.

Vlasti Veneta najavile su novi pravilnik od ponedeljka i stroge kazne za ljude koji su pozitivni na korona virus, a odbijaju karantin.

Ansa prenosi da se taj čovek vratio iz BiH u Italiju, sajt Korijere del Veneto u dva teksta navodi različite države - najpre da je stigao iz Srbije, a narednom izveštaju da je doputovao iz BiH, međutim pojedini internet portali navode da se on vratio iz Srbije u Italiju.

Vićenca je postala novo žarište po povratku tog biznismena sa putovanja koji je odbio odlazak u bolnicu nakon prvih simptoma korona virusa, zbog čega predsednik italijanskog regiona Veneto Luka Zaja najavljuje pooštravanje mera u borbi protiv virusa i uvođenje prinudne hospitalizacije.