Najnovije vesti
Vesti Svet
DOGOVOR U LJUBLJANI Slovenačka vlada sklopila pakt sa opozicionom strankom

DOGOVOR U LJUBLJANI Slovenačka vlada sklopila pakt sa opozicionom strankom

Stranke vladine koalicije u Sloveniji potpisale su danas sporazum o saradnji sa opozicionom Nacionalnom strankom (SNS) i poslanicima italijanske i mađarske manjine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ljubljana Foto: Ivana Kešanski / RAS Srbija
ljubljana

SNS i dva manjinska poslanika složili su se da podrže vladine zakone i projekte u periodu 2020-2022, navodi se u kabinetu premijera, prenosi slovenačka agencija STA.

Janez Janša
Foto: IGOR KUPLJENIK / EPA;
Janez Janša

Premijer Janez Janša rekao je da je pakt važan jer je doneo stabilnost u periodu kada je bilo pokušaja da se destabilizuje vlada i kada se zemlja bori protiv korona virusa. Vladina koalicija je opoziciji ponudila saradnju krajem maja.

Janša je u to vreme rekao da je to pokušaj obnove saradnje vlade i opozicije slične Partnerstvu za razvoj za vreme njegovog mandata u vladi 2004-2008. Ali nijedna opoziciona stranka osim SNS nije odlučila da se pridruži tom partnerstvu. Njihov glavni argument za odbijanje ponude bile su akcije premijera.

Liderka socijaldemokrata (SD) i poslanica Evropskog aprlamenta Tanja Fajon rekla je da saradnja zahteva poštovanje.

"SD ne treba da potpisuje nikakve papire, posebno ne one koji dolaze iz stranke poput SDS, koja svakodnevno vredja ljude i stvara podele u društvu", kazala je Fajon.