Svijet

Poljski predsjednik optužio Njemačku za miješanje u izbore

Poljski predsjednik optužio Njemačku za miješanje u izbore
Foto: Tanjug/AP | Poljski predsjednik optužio Njemačku za miješanje u izbore

VARŠAVA - Poljski predsjednik Andžej Duda danas je sugerisao da Njemačka pokušava da se umiješa u predsjedničke izbore nakon što je tabloidni list u njemačkom vlasništvu izvijestio o pomilovanju koje je odobrio čovjeku koji je odslužio kaznu u slučaju pedofilije.

Duda, konzervativac koji se suočava sa centističkim protivnikom na predsjedničkim izborima 12. jula, negativno je komentarisao izvještavanje poljskog tabloida "Fakt".

"Da li Aksel Springer, kompanija njemačkog porijekla koja posjeduje novine Fakt, želi da utiče na poljske predsjedničke izbore", upitao je predsjednik Poljske, tokom predizbornog skupa u Boleslavcu, prenosi Rojters.

"Da li Nijemci žele da biraju predsjednika u Poljskoj", rekao je.

O slučaju, u kojem je pomilovanje odobreno u martu, u početku je izvještavao poljski dnevni list, ali "Fakt" je juče iznio više detalja. Ministar pravde Zbigniev Ziobro, koji obavlja i funkciju generalnog tužioca, potvrdio je da se pomilovanje odnosi na slučaj pedofilije, ali je rekao da se sastoji samo od ukidanja zabrane prilaske i da je muškarac izdržao cijelu kaznu.

Duda je primijenio zakon o pomilovanju na zahtjev žrtve koja je sada punoljetna, dodao je Ziobro. Prema "Faktu", muškarac je zatvorsku kaznu odslužio prije pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije