');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Sijarto: Novi talasi migracije moraju se sprečiti

Novi talasi migracije moraju se sprečiti i rute migracija moraju biti zatvorene, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka sa malteškim kolegom Evaristom Bartolom Petakom.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Konferencija Zapadni Balkan i clanstvo u EU Banjaluka Crdanak Sijarto Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Konferencija Zapadni Balkan i clanstvo u EU Banjaluka Crdanak Sijarto

Sijarto je rekao da je sastanak bio fokusiran na pandemiju koja je dodati rizik za novi talas migranata, jer, kako je objasnio, u nekim afričkim i azijskim zemljama loši ekonomski uslovi i nizak nivo zdravstvene usluge mogu još da se pogoršaju zbog epidemije korona virusa, prenosi mađarska agencija MTI.

Pročitajte još

Glavna ruta migranata prelazi Libiju koja je razorena ratom i nestabilna i nije u stanju da zaustavi migracije ka Evropi, kazao je Sijarto.

On zato smatra da libijska obalska straža mora biti ojačana uz pomoć Evropske unije i zemalja Višegradske grupe koje su ponudile da doprinesu sa 35 miliona evra.

- Ako je Libija nesposobna da zaustavi migrante da se ukrcavaju u plovila na njenoj obali, stići će u Evropu zbog NVO koje sarađuju sa krijumčarima ljudi - rekao je ministar.

- Mi, Mađari i Maltežani previše dobro znamo kakvi su efekti ilegalne migracije, zbog čega smo odlučni u stavu da migraciju treba zaustaviti, a ne njome rukovoditi - rekao je Sijarto.